U trendu

Hrvatska se zgražava nad istragama, umesto nad zločinima!

Privođenje ratnih veterana u Orašju trenutno proizvodi takve tenzije kakvih nije bilo od tragičnog vremena hrvatsko-bošnjačkog rata 1993. godine, piše “Jutarnji”, a prenosi B92.

“Želim se na sudu suočiti sa svojim silovateljem, bivšim šefom vojne policije u Orašju”, izjavila je pre više od četiri godine u razgovoru za Jutarnji list Tinde Benković, a prenosi B92.

Mađarica, udana za Hrvata, s kojim se u njegovom rodnom Orašju bavila ugostiteljstvom, detaljno je opisala mučne događaje iz maja 1992.

Poimence, optužila je Peru Vincetića, kojeg su u bosanskoj Posavini zvali Pero Konj, i jednog vojnog policajca HVO-a po imenu Mato. Silovali su je naizmjence.

“Bila sam izgubljena, bilo je strašno, bojala sam se da će me nakon toga ubiti” ispričala je.

“Želimo da javnost sazna što nam je učinio čovjek koji slobodno hoda Hrvatskom”, dodao je njen muž Marko Benković.

Protiv Pere Vincetića, bivšeg zapovednika Vojne policije 106. brigade HVO-a, pre šest je godina podignuta optužnica. Tereti se za brutalno mučenje više zatočenih civila, te za višekratno silovanje u Donjoj Mahali. Sada je za zločine počinjene na više lokacija u Orašju i Donjoj Mahali pritvoreno deset Hrvata ratnih veterana. Optužnica još nije podignuta, ali optužba koja im se stavlja na dušu – navodno ubistvo sedam civila – vrlo je teška.

Da, Orašje se herojskim naporima, uz ogromne žrtve, udruženom borbom Hrvata i Bošnjaka odbranilo od velikosrpske agresije, i u celoj je Posavini ostalo jedina slobodna enklava. Ali i u pravednoj borbi moguće je počiniti zločine.

Bez obzira na to šta Hrvatska o tome govorila. Nažalost, reakcije na nedavne događaje u Orašju planule su ovde brzo do granice histerije.

Kompletna se nacija strašno uzrujala, politički i medijski uveravana kako je reč o novoj antihrvatskoj zaveri. S vrha se države sugeriše da su optužbe na račun privedenih Posavljaka potpuna izmišljotina. Da se Hrvatima, navodno najvećim pravednicima na zemlji, opet pakuje. Tim povodom neviđena je količina neodgovornih i tendencioznih tvrdnji, pa i notornih gluposti, izgovorena u samo nekoliko dana. U ratnohuškačkoj se retorici bore prvaci države, bivši generali, istoričari, Hrvati po profesiji…

Predsednica je tako iznenađena, zabrinuta i u niskom startu za sazivanje Veća za nacionalnu sigurnost. Raspituje se je li iko u Hrvatskoj znao što se sprema. Priliku koristi da provuče sugestiju o krivici onih koji nisu hteli poslušati njene zahteve o “promenama u diplomatiji i službama”.

Uži kabinet premijera Plenkovića satima zaseda. Potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Davor Ivo Stier hapšenja implicitno dovodi u vezu s proklamiranom hrvatskom politikom prema Bosni i Hercegovini. Znali smo da će biti izazova i otpora politici nove hrvatske Vlade, kaže, imputirajući krajnje netaktično da je pravosuđe u BiH tek slepi instrument političkih struktura.

Drugi potpredsednik i ministar odbrane Damir Krstičević tvrdi da se u slučaju hapšenja Hrvata u Orašju radi o političkom procesu kojemu je cilj destabilizacija Hrvatske.

Stierov prethodnik Miro Kovač sa saborske govornice slučaj proglašava dokazom “pravne nesigurnosti u kojoj žive Hrvati u susednoj državi” – pravna sigurnost je, valjda, kad se zločin ne goni i njegovi počinitelji ne inkomodiraju! – pa od hrvatske Vlade traži da unapred sazna tko će u BiH biti uhapšen, kao da se u bilo kojoj imalo ozbiljnoj zemlji privođenja najavljuju.

Mostov sveprisutni Miro Bulj tvrdi da pravosuđe BiH uglavnom podiže optužnice protiv hrvatskih branitelja, generala HVO-a, što je notorna laž.

U opoziciji vrlo slična retorika. SDP-ov Ranko Ostojić s mesta šefa saborskog Odbora za unutrašnju politiku objavljuje da su hapšenja u Orašju vrh ledenog brega. Prema njegovom mišljenju, reč je o ekstenzivnom i selektivnom korištenju pravosudnog sustava u političke svrhe. Hrvatska ne može dopustiti da Bosna i Hercegovina donosi optužnice koje nemaju pravni temelj, kaže.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.