U trendu

Ukinut pritvor uhapšenima za zločin nad Srbima

Osumnjičeni državljani hrvatske za zločin nad srpskim civilima u Orašju, nakon isteka jednomesečnog pritvora, pušteni su na slobodu, uz posebne mere zabrane.

Sud BiH doneo je danas rešenje kojim je odbijen predlog Tužilaštva BiH o produženju pritvora.

Osumnjičenima Đuri Matuzoviću, Ivi Oršoliću, Tadi Oršoliću, Marku Dominikoviću, Josi Nediću, Marku Blažanoviću, Mati Živkoviću, Anti Živkoviću i Stjepi Đuriću određene su mere zabrane napuštanja mesta boravišta, uz obavezu ovlašćenih službenih lica da najmanje dva puta dnevno, nasumično, kontrolišu da li osumnjičeni borave na naznačenim adresama i zabrana putovanja, uz privremeno oduzimanje svih putnih isprava, zabranu izdavanja novih i zabranu korišćenja lične karte za prelazak državne granice.

Zabranjeno im je i sastajanje sa određenim licima – međusobno kontaktiranje na bilo koji način, te kontaktiranje sa saizvršiocima, svedocima Tužilaštva BiH kao i približavanje tim osobama na udaljenosti od 100 metara, prenele su agencije.

Osumnjičenima je zabranjeno i kontaktiranje sa svim predstavnicima štampanih i elektronskih medija na okolnosti koje se tiču ovog krivičnog postupka.

Izrečene mere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti mera zabrane vršiće se svaka dva meseca

U slučaju da osumnjičeni prekrše izrečene mere zabrane, može im se odrediti mera pritvora.

Đuro Matuzović, Ivo Oršolić, Tado Oršolić, Marko Dominković, ?oso Nedić, Marko Baotić, Marko Blažanović, Mato Živković, Anto Živković i Stjepo Đurić su osumnjičeni da su počinili krivično đelo zločini protiv čovječnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.