U trendu

Hapšenje šefa OSA je prvorazredno državno pitanje

SARAJEVO – Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović izjavio je danas da je hapšenje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića u svakoj državi prvorazredno državno pitanje, o čemu bi svi oni koji u tome učestvuju morali ozbiljno da vode računa.

“Poštujući princip nezavisnosti pravosuđa i ne ulazeći u činjenice i razloge zbog kojih je direktor OSA-e priveden, ne mogu se oteti utisku da se već duži vremenski period radi na diskreditaciji te agencije i smeni njenog direktora”, tvrdi Džaferović.

Smatra da se drugačije ne može tumačiti nekoliko krivičnih postupaka koje je u proteklim mesecima pokrenulo Tužilaštvo BiH i od kojih su neki već završeni oslobađajućim presudama.

“Nikako se ne sme smetnuti s uma da su udari na direktora OSA-e od raznih političkih krugova krenuli nakon uspešnih akcija OSA-e u zaštiti interesa države Bosne i Hercegovine”, naveo je Džaferović, preneli su sarajevski mediji.

Pozvao je Tužilaštvo BiH da vodi računa o svojim postupcima i da ne bude u funkciji onih čiji je cilj rušenje Obaveštajno-sigurnosne agencije.

Mehmedagić je jutros uhapšen, a nakon saslušanja sproveden u pritvor. Njemu se na teret stavlja falsifikovana diploma i pranje para.

Dok je Mehmedagić saslušavan policija je pretresala njegovu kuću.

Očekuje se da će šef OSA sutra biti izveden pred nadležno Tužilaštvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.