U trendu

HDS Slavonije i Baranje traži vizni režim za Srbe ako ne povuku optužnice

Vukovarska podružnica Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje (HDS SB) pozvala je hrvatsku diplomatiju da sa Srbijom nađe rešenje da bi se povukle optužnice protiv hrvatskih ratnih veterana, a ako se rešenje ne nađe, predlaže vizni režim za građane Srbije, javlja danas Hina.

Predsednica vukovarske podružnice HDS SB-a Slavica Jelinić oštro je osudila podizanje optužnica kao i, kako je rekla, „proganjanje“ hrvatskih veterana od strane Srbije.

Jelinićeva je, u saopštenju za medije, istakla da nijedna politička stranka koja zastupa srpsku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj, a pogotovo SDS S kao parlamentarna stranka, nije osudila niti iznela stav o, kako ona tvrdi, „samoproglašenoj nadležnosti Srbije za proganjanje“ hrvatskih ratnih veterana.

„Ako se u najkraćem roku situacija diplomatski i politički ne reši i ne smiri, tražimo da se uvede vizni režim za sve građane Republike Srbije i do daljnjeg im se zabrani ulaz u Hrvatsku s pograničnim propusnicama, te razmotri ukidanje abolicije“, stoji u saopštenju vukovarskog HDS SB-a, navodi Hina.

HDS SB u sadašnjem sazivu hrvatskog parlamenta ima dva poslanika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.