U trendu

HDZ i 'Osmorka' postigli dogovor: Krišto predsedavajuća Saveta ministara, Nikšić premijer FBiH

 Predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić izjavio je danas u Konjicu da je na sastanku stranaka „Osmorke“ i HDZ BiH dogovoreno da Borjana Krišto iz HDZ-a bude predsedavajuća Saveta ministara BiH, a on premijer Federacije BiH.

„Potvrdili smo ono što se u medijima već znalo – Borjana Krišto će biti predsedavajuća Saveta ministara, a Federaciju BiH ću voditi ja“, rekao je Nikšić.

On je dodao da je o formiranju Saveta ministara BiH potrebno razgovarati sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) iz Republike Srpske.

Nikšić je naglasio da će on, kao budući premijer Federacije BiH, kao i Borjana Krišto, kao predsedavajuća Saveta ministara BiH, raditi na stvaranju bolje atmosfere u BiH, saradnji entiteta, dodavši da im „ne pada na pamet da kopaju nove rovove“.

Lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da očekuje da Predsedništvo BiH do kraja godine imenuje mandatara za sastav novog Saveta ministara BiH.

Što se tiče Federacije BiH, Čović je rekao da je cilj do kraja godine formirati vladu ovog bh. entiteta i usvojiti budžet.

Prema njegovim rečima, cilj je stvoriti što bolju atmosferu u BiH da bi medjunarodna zajednica uvidela da je ova zemlja spremna za kandidatski status.

„Krenućemo svaku aktivnost da uskladjujemo sa standardima Evropske unije. Ako govorimo o energiji, hitno moramo doneti sve zakone koji će obezbediti finansiranje u skladu sa standardima i iskustvima EU“, rekao je Čović.

Istakao je da je uveren da će u BiH „za pet ili šest postojati drugačija politika i vlast“.

Predsednik „Naše stranke“ Edin Forto rekao je da su stranke okupljene u koaliciji „Osmorka“ sa HDZ BiH dogovorile program i principe vršenja vlasti, dodavši da će njegova stranka insistirati da se isto uradi i na državnom nivou.

Na pitanje novinara da li je za „Našu stranku“ treći partner u vlasti na nivou BiH SNSD Milorada Dodika, Forto je izbegao da odgovori, navodeći da će odluku o tome doneti Glavni odbor te stranke u subotu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar