U trendu

HGI:U HR nema sigurnih područja, Dalmacija najugroženija

ZAGREB – Hrvatski geološki institut (HGI) izdao je Geološku kartu Hrvatske u srazmeri 1:300.000 na kojoj je prikazana geološka građa i istorija stvaranja terena kroz vremenski period od preko 600 miliona godina, na kojoj su označeni mnogobrojni rasedi, od kojih je mali broj aktivnih.

HGI je razvio i besplatnu aplikaciju GeoCro, pa svi geološki entuzijasti i radoznalci mogu da istražuju lokalnu geologiju Hrvatske i tako saznaju osnovne informacije o različitim stenama i strukturama na površini, kao i o geološkoj prošlosti prostora Hrvatske.

U aplikaciji se mogu pronaći i fotografije rasednih ploča, poput Gorskog ogledala na Medvednici koje je nastalo usled tektonskih pomaka u davnoj prošlosti.

Stenu danas koriste zagrebački alpinisti i speleolozi za vežbe kretanja po vertikali.

Naučnici i stručnjaci HGI Tvrtko Korbar, Mirko Belak i Tomislav Novosel za Hinu kažu da su današnji pomaci tektonskih ploča uglavnom mnogo manji.

„Aktivnu tektoniku čitavog prostora Hrvatske pa tako i šireg epicentralnog područja Pokupsko-Petrinja-Sisak uzrokuje kontinuirano kretanje Jadranske litosferne mikroploče (Adrije) prema severu“, ističu oni.

Područje Hrvatske je, kažu, umereno seizmički aktivno jer se Adrija kreće relativno sporo, a najviše raseda geolozi kažu da nalaze unutar kontinentalnog dela Hrvatske (Dinaridi), ali ih ima i unutar same mikroploče (npr. Istra).

Objašnjavaju da južna Dalmacija, koja pripada Jadranskoj ploči, a nalazi se u neposrednoj blizini zona podvlačenja ploča, seizmički je najugroženiji deo Hrvatske.

Inače, iz objavljene karte je, kažu naučnici, vidljivo da u Hrvatskoj ne postoje “sigurna” područja.

“Treba uzeti u obzir i mogućnost da se i u susednim zemljama može dogoditi potres koji će uticati na područja u Hrvatskoj“, navode oni i dodaju da su „najsigurniji“ oni stanovnici koji žive u objektima koji su građeni prema svim pravilima struke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.