U trendu

Hiljade Sarajlija na ulici traže Bogićevića za gradonačelnika

SARAJEVO – Hiljade građana Sarajeva okupile su se danas na parkingu ispred Zetre, odkle su u koloni automobila kroz grad izrazili podršku Bogiću Bogićeviću i pozvali ga da se predomisli i prihvati kandidaturu za funkciju gradonačelnika Sarajeva.

Građani su današnju protestnu vožnju organizovali i najavili sarajevskoj policiji putem Fejsbuk grupe „Hoćemo da Bogić Bogićević bude gradonačelnik“ koja broji blizu 30.000 članova.

Skup je zakazan u skladu sa epidemiološkim merama, s obzirom na to da se svi nalaze u vozilima, prensi Klix.ba.

Organizatori su u pozivu građanima poručili da iza ovog protesta ne stoje ni političke stranke ni interesne grupe, već isključivo građani koji na funkciji gradonačelnika glavnog grada BiH žele da vide samo Bogića Bogićevića.

Iako je Bogić Bogićević juče izabran za novog gradonačelnika on je ostao pri ranijem stavu da odustaje od kandidature i u pismu javnosti zamolio sve gradske odbornike da poštuju njegovu odluku.

Bogićević je bio jedini kandidat za gradonačelnika i izabran je jednoglasno, a sada je na njemu da odluči da li će da prihvati funkciju.

On je ranije protekle nedelje odustao od kandidature za gradonačelnika pošto je njegov izbor doveden u pitanje raspadom koalicije „Četvorka“, kada kandidat bošnjačke koalicije za predsednika Gradskog veća nije dobio potreban broj glasova, pa se iznenada kandidovao nezavisni odbornik Srđan Srdić.

Kako je on srpske nacionalnosti, u slučaju njegovog izbora gradonačelnik ne bi mogla da bude osoba iste etničke pripadnosti pa bi time Bogićević automatski otpao kao kandidat.

Bogićević je bio na najvišim funkcija u bivšoj SFRJ, rođen je u Ugljeviku i po nacionalnnosti je Srbin.

U javnosti je ostao upamćen po tome što kao član Predsedništva SFRJ na sednici 12. marta 1991. nije glasao za uvođenje vanrednog stanja na prostoru tadašnje države.

Iz tog perioda je i njegova izjava: „Ja jesam Srbin, ali ne po profesiji“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.