U trendu

Horvat:Ako ne bude uslova za gradnju, menjaćemo lokaciju

ZAGREB – Ministar građevinarstva Hrvatske Darko Horvat izjavio je danas da, ako geolozi kažu da su neki delovi zemljotresom ugroženog područje Banije na kojem se do sada živelo potpuno nestabilni i nepogodni za novu gradnju, neka domaćinstva će biti raseljena na druge lokacije na kojima će gradnja biti sigurna.

Gostujući u emisiji hrvatskog radija „A sada vlada“, Horvat je rekao da postoji velika doza opreza geologa prema aktiviranim klizištima i geološkim pojavama na potresom pogođenom području koje u ovom trenutku više ne daju onakve ulazne parametre za projektovanje kao pre potresa.

Sve dok, kako je rekao, ne bude postojala jasna slika sa podacima i segmentima projektovanja prvenstveno temelja, a nakon toga i statike, Horvat kaže da je siguran da neće postojati ni precizno definisani glavni projekat kuća koje žele da izgrade za stanovnike koji su ostali bez krova nad glavom.

Rekao je da će od Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta već u ponedeljak dobiti kartu sa preciznim grafičkim prikazom na kojim područjima struka kaže da se ne bi trebalo obnavljati i graditi jer je sastav tla takav da više nema specifičnu nosivost koja bi dala sigurnost.

Horvat je podsetio i da se u novim zakonskim izmenama jasno kaže da će onima koji žive na prostoru na kojem se neće moći graditi Republika Hrvatska, županija ili grad obezbediti zamenski prostor na kojem će gradnja biti moguća, prenelis u hrvatski mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.