HR: Nedostatak opreme, sistem pred „kolapsom“ u senci protesta

ZAGREB – Posle najnovijeg protesta protiv antipandemijskih mera, u trenutku kada kovid bolnica KB Dubrava, kako tvrde zaposleni, nema uslova za lečenje kovid pacijenata, Hrvatska je jedina država u Evropi i regionu koja se našla između struke koja upozorava da je zdravstveni sistem „na kolenima“ i traži strožije mere i onih koji su za ukidanje svih dosadašnjih mera.

Na protestu u centru Zagreba, u nedelju, na kojem se, prema hrvatskim medijima, okupilo oko hijadu građana, nisu poštovane mere fizičke distance, a nisu nošene ni maske.

S druge strane, šest hrvatskih udruženja i organizacija lekara zahtevali su od vlade uvođenje strožih mera, jer je, kako su upozorili, hrvatski zdravstveni sistem „na kolenima“ i da će već do kraja novembra biti u situaciji u kojoj će se od njih zahtevati da odlučuju kojem pacijentu će pomoći, a kojeg će morati da puste da umre.

Lekarska udruženja podržao je i hrvatski naučnik sa Gete instituta u Frankfurtu Ivan Đikić, koji je takođe od vlade i Štaba tražio uvođenje strožih mera, jer će, kako je upozorio, Hrvatska do kraja meseca imati 1.500 mrtvih kovid pacijenata dnevno.

U takvoj situaciji u fokus je dospela bolnica „Dubrava“, koja je prošle sedmice proglašena za kovid bolnicu, iako je samo nekoliko dana ranije jedna lekarka u otvorenom pismu vladi ukazala na probleme u lečenju kovid pacijenata u toj medicinskoj ustanovi.

Ona je istakla da, osim što ne postoje osnovni uslovi za lečenje zaraženih, bolnica nema dovoljno respiratora, da su neki stari, a neki neupotrebljivi, da pacijenti ne dobijaju redovno obroke, a nema, istakla je, ni lekova za terapiju.

Istakla je i da u toj bolnici nema dovoljno ni lekara, ni drugog medicinskog osoblja.

Pismo neimenovane lekarke podiglo je veliku prašinu u hrvatskoj javnosti, a na prvoj sednici vlade nakon tog upozorenja smenjeno je rukovodstvo KB Dubrava sa obrazloženjem da su utvrđeni „neki manji nedostaci u organizaciji rada“ bolice.

Odluka da KB Dubrava bude proglašen sto odsto kovid bolnicom izvela je zaposlene na proteste, nezadovoljne takvom odlukom, jer ona, tvrde, kovid pacijente dovedi u situaciju da budu bolesnici „drugog reda“.

Nemenovani zaposleni je na jednom od tih protesta potvrdio novinarima da se kovid pacijenti u KB Dubrava leče u neadekvatnim prostorima, bez osnovnih higijenskih uslova, ponegde bez dnevnog svetla i ispravnih električnih instalacija.

Leče se, kazao je, i doniranim starim respiratorima, u bolnici bez infektologa u punom radnom vremenu i bez mikrobioloških laboratorija.

Čulo se, i u Saboru, da Hrvatska ne radi dovoljno testova, odnosno da hiljade uzoraka čeka na analizu, jer nema reagensa.

Usledila je, krajem prošle sedmice, posebna sednica Štaba civile zaštite i vladinog naučnog tima, a sa zaključcima javnost je na konferenciji za novinare upoznao premijer Andrej Plenković.

Plenković je rekao da „zaključavanje i uvođenje policijskog časa nije na stolu“, da su već donete zaštitne biti produžene, a da će o njihovom eventualnom pooštravanju odlučivati struka.

Dodatno, u KB Dubravi je tokom vikenda nestajalo struje, pa respiratori nisu ni mogli da budu u funkciji, a, kako je utvrđeno, sanduk u kojem se nalaze prekidači je razbijen, što ukazuje na to da je strua u bolnici isključena namerno.

Policija je večeras saopštila da traga za počiniocem, koji je, kako se veruje, neko ko dobro poznaje bolnicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.