U trendu

Hrvati bi ove godine mogli u SAD bez viza

ZAGREB – Hrvatski državljani bi krajem ove godine u SAD mogli da putuju bez viza, rekla je Hini zvaničnica američkog Ministarstva unutrašnje bezbednosti koja ove sedmice boravi u Hrvatskoj kako bi napravila poslednju procenu njene spremnosti za ulazak u bezvizni režim.

Ministar unutrašnje bezbednosti Alehandro Majorkas donosi konacnu odluku o spremnosti Hrvatske za ulazak u Program izuzimanja od viza (VWP).

Serena Hoj, sekrtar za međunarodne poslove u tom ministarstvu, Hini je rekla da će Majorkas odluku doneti do kraja septembra.

„A onda, ako sve bude po planu, verujemo da će Hrvatska do kraja godine biti u VWP-u“, kazala je i dodala da je delegacija resornog ministarstva „optimisticna“ da će tako i biti.

Hrvatski državljani će se nakon ukidanja viza za putovanje u SAD u turisticke i poslovne svrhe prijavljivati putem Elektronskog sistema za autorizaciju putovanja (ESTA). Putnici će se prijavljivati najkasnije 48 sati pre leta, a prijava ce koštati 14 dolara.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nedavno je rekao da će hrvatsko pristupanje VWP-u biti važno i radi pristupanja Hrvatske šengenskom prostoru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.