U trendu

Hrvati i Srbi spasili Federaciju BiH od totalne blokade

SARAJEVO – Hrvati i Srbi u Domu naroda spasili su Federaciju BiH od totalne blokade, piše Fena i ističe da je je propala „igranka“ Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegovića sa usvajanjem budžeta.

Pokazalo se, navodi se, da Dom naroda nije nikakva prepreka funkcionisanju FBiH ali i da SDA zapravo ima najviše četiri poslanika u tom zakonodavnom telu, iako bi nominalno trebalo da ih ima sedam.

„Igranka stranaka okupljenih oko SDA prema kojoj je juče na usvajanju budžeta trebalo da pokaže da je Dom naroda FBiH parlamentarni dom koji ‘koči’ usvajanje zakona i drugih dokumenata nužnih za funkcionisanje Federacije doživeo je totalni fijasko“, konstatuje Fena.

Dom naroda FBiH juče je potvrdio usvajanje entitetskog budžeta u iznosu od 5,6 milijardi maraka iako je većina bošnjačkih izaslanika u ovom parlamentarnom domu bila protiv.

Tako je usvajanje budžeta podržalo 15 od 17 izaslanika u Klubu Hrvata, 10 Srba i svega pet Bošnjaka, od kkojih su tri iz SDA.

Agencija navodi da bošnjačka politika već mesecima „jaše“ na priči da je Dom naroda FBiH mesto gde „zaustavljaju“ zakoni, ali se juče, kažu, pokazalo ko to tačno zaustavlja zakone u tom parlamentarnom domu.

Da je bošnjačkoj politici juče kojim slučajem uspelo da obori izglasavanje entitetskog budžeta, vrlo verovatno bismo imali proteste različitih populacija koje zavise od te odluke, od penzionera pa do boraca, a u međunarodnoj javnosti bi se pričala priča da je neusvajanje entitetskog budžeta „krunski dokaz“ kako treba smanjivati nadležnosti Doma naroda FBiH.

„Juče se pak pokazalo da Dom naroda nije nikakva prepreka funkcioniranju FBiH ali i da SDA zapravo ima najviše četiri izaslanika u tom zakonodavnom telu, iako bi nominalno trebalo da ih ima sedam“, piše Fena.

Predlagač budžeta je predsednik Vlade FBiH Fadil Novalić koji je jedan od najvažnijih ljudi SDA, ali je u Domu naroda dobio podršku svega tri poslanika iz svoje stranke, što puno toga govori o stanju unutar SDA i objašnjava zbog čega se zapravo u celom ovom mandatu nikad nije formirala nova izvršna vlast u entitetu FBiH.

Jasno je, ukazuje se, da SDA celi mandat nema nikakav kapacitet da formira bilo kakvu većinu na niovu FBiH, ali nije jasno uopšte ko je, kako se navodi, najjača bošnjačka stranka na niovu Federacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar