U trendu

Hrvati likuju: Srbin uništio Srbiju, do finala slavio s tri prsta, a onda…

Hrvatski mediji opširno pišu o sinoćnjem finalu Evrobasketa između Srbije i Slovenije, a portalu „Indeks“ glavna tema je Srbin u timu Slovenaca, Goran Dragić.

„Indeks“ piše da Dragić ima veliku i bogatu karijeru u NBA, ali da je utakmicu života odigrao za jednu od njegove dve otadžbine, u finalu Evrobasketa, za pobedu Slovenije protiv Srbije 93:85.

„Za 31-godišnjeg Dragića, koji se tako nakon 12 godina idealno i senzacionalno oprostio od reprezentacije, ovo finale bilo je ’vin-vin‘ situacija, jer koliko god da voli Sloveniju, ništa manje ne ljubi Srbiju“, piše „Indeks“.

Zagrebački portal podseća da je Dragićev otac Marinko Srbin iz Zvornika, odakle je s 15 godina došao u Sloveniju i tamo upoznao Mojcu. Kao plod njihove ljubavi rodio se Goran.

Hrvatski sajt ocenjuje da Dragiću poreklo, nacionalnost i vera koje baštini po ocu nikako nisu samo deo porodičnog folklora ili prošlosti, prenosi Sputnjik.

„On do svoje srpske i pravoslavne strane i rodbine od Zvornika do Požarevca i te kako drži. Znaju to svi koji prate njegovu karijeru još pre ovog EP-a“, piše „Indeks“.

Kao i mnogi drugi mediji u komšiluku, hrvatski portali primetili su da Dragić svaku uspešnu akciju za Sloveniju slavi „na srpski način“, s visoko podignuta tri prsta obe ruke.

„Prilikom napetih situacija redovno se krsti s tri prsta, a posle finala, na dodelu nagrade za MVP-a prvenstva, došao je s pravoslavnim krstom oko vrata“, piše „Indeks“.

„Srbima sve ovo, kao i podatak da je Dončić takođe po ocu Srbin, dok je i slovenački selektor Srbin Igor Kokoškov, donekle olakšava tugu nakon poraza u borbi za zlato. Teše se, naime, da su ’Srbi izgubili od Srba‘“, ironično zaključuje zagrebački portal.

„Svaka čast Prepeliču, Blažiču, Randolfu i Nikoliću koji su na kraju, nakon što su im se vođa i najveća zvezda povredili, prelomili utakmicu. Ali da nije bilo Dragića i njegovog prvog poluvremena, slovenački neočekivani heroji na kraju bi zabijali počasne, a ne pobedničke koševe“, zaključuje „Indeks“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)