Hrvatska će udomiti decu bez roditelja iz kampova u Grčkoj

ZAGREB – Hrvatska će prihvatiti određeni broj dece bez pratnje – deca koja su sama, bez roditelja, rođaka ili staratelja – iz izbegličkih kampova na grčkim ostrvima, saopšteno je iz hrvatske vlade.

Tačan broj dece koja bi trebalo da budu prebačena u Hrvatsku još se ne zna, a plan je da, kad dođu u Hrvatsku, budu udomljena, prenosi Večernji list.

O planu za izvlačenje dece bez roditeljske pratnje razgovaralo se na vanrednom sastanku ministara unutrašnjih poslova EU prošle sedmice u Briselu, jer je Grčka zatražila pomoć od ostalih članica.

Za razliku od obaveznih kvota koje su bile propisane za zbrinjavanje izbeglica, ovo je potpuno samostalna odluka svake države i EU ne traži obavezivanje.

Kako bi bila izbegnuta moguća zloupotreba statusa „dete bez pratnje”, jer se deca ponekad koriste i kao sredstvo dobijanja azila porodice koja se ođednom pojavi, od komesarke za unutrašnje poslove Ilve Johanson, koja sledeće sedmice odlazi na grčka ostrva, zatraženo je da bude sprovedena detaljna provera statusa svakog maloletnika bez pratnje, posebno onih koji će biti prebačeni u Evropu.

Desetine hiljada migranata nalaze se na tursko-grčkoj granici, nakon što je predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio da Turska više neće pokušavati da ih zadrži na svojoj teritoriji, kako je to dogovoreno 2016. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.