Hrvatska dala Rusiji u zakup vilu Aurora koja pripada BiH

SARAJEVO – Vilu Auroru u Trstenom, rezidencijalni objekt, koji po Sporazumu o sukcesiji imovine bivše SFRJ pripada BiH, Hrvatska je dala u zakup ruskom magnatu Mihailu Šelkovu, vlasniku firme Renesansa.

Šelkov je, prenosi sarajevski portal Klix, ruski preduzetnik i poznat je po proizvodnji titana i tehnologijama koje se koriste u avionima Boinga i Erbusa.

Hrvatska je prošle godine usvojila Zakon o upravljanju državnom imovinom, prema kojem se u zakup mogu dati i nekretnine na kojima je do sada postojala zabrana raspolaganja i to na 30 godina pod koncesiju.

Uprkos protestnoj noti Predsedništva BiH, sporni procesi u Hrvatskoj su nastavljeni.

Projekt u Trstenom se sprovodi u saradnji s Konzervatorskim odeljenjem Ministarstva kulture u Dubrovniku i Upravom za zaštitu kulturne baštine, a nakon obnove kompleks će se iskoristiti za turističke namene, kako je i bilo dogovoreno s Ministarstvom državne imovine koje je ovo zdanje ponudilo u višegodišnji zakup, piše Slobodna Dalmacija.

Atraktivna vila, na koju je oko svoevremeno bacio i američki glumac Džon Malković, ide u ruke ruskog milijardera.

Isti biznismen u najam dobija i ogromno odmaralište na ostrvu kod Dubrovnika.

Za nekadašnje elitno letovalište Ministarstvo državne imovine i Renesansa iz Dubrovnika potpisali su ugovor o zakupu nekretnina na rok od 30 godina.

Na javnom konkursu koji je raspisan krajem juna Renesansa je dala najveću ponudu za spomenute nekretnine, a sada ih, u roku od tri godine, treba osposobiti za ugostiteljsko-turističke delatnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.