Hrvatska: I fakulteti ulaze u štrajk?

ZAGREB – Visoki savet Sindikata nauka Hrvatske doneo je odluku o ulasku u štrajk, a zahtevi su identični onima koje ističu prosvetni radnici u osnovnim i srednjim školama.

To znači da će i taj sindikat tražiti ujednačavanje plata u sektoru nauke i visokog obrazovanja, pre svega nenastavnog osoblja, javlja HRT.

Predsednik Visokog saveta Nezavisnog sindikata nauka Igor Radeka objašnjava da je taj sindikat tek najavi štrajk i da prvo mora da se uđe u proces pregovora sa vladom.

„Tek posle toga, ako ne dođe do dogovora, krećemo u štrajk i tada će biti dogovoreni termin i modaliteti štrajka“, objasnio je Radeka.

Ministarka nauke Blaženka Divjak ocenila je da finansijski efekti ispunjenja zahteva sindikatan auka nisu veliki, prenosi Index.hr.

„Ako razgovaramo o poštenom odnosu prema svima, onda treba da razgovoaramo i sa Sindikatom visokog obrazovanja u smislu koji su to minimum zahtevi koji se moraju ispuniti ukoliko se dođe do pomaka“, rekla je Divjak.

U Hrvatskoj je prošle nedelje počeo štrajk profesora i učitelja, nakon što su propali pregovori između sindikata i vlade.

Vlada je u celini odbila zahteve za izmenama koeficijenata složenosti poslova u sistemu vaspitanja i obrazovanja i ponudila povećanje od dva odsto kroz dodatke i to od 1. oktobra, kao i dva odsto od 1. juna sledeće godine, što sindikat nije prihvatio.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.