U trendu

Hrvatska ima pravo da traži od Srbije da ispuni kriterijume

Srbija i druge zemlje Jugoistočne Evrope moraju da ispune kriterijume za ulazak u Evropsku uniju, a Bugarska i Hrvatske su spremne da im u tome pomognu, rekli su danas u Zagrebu hrvatski i bugarski ministar spoljnih poslova, Miro Kovač i Daniel Mitov.

Oni su na zajedičkoj konferenciji za novinare istakli da podržavaju dalje proširenje Evropske unije na zapadni Balkan.

„Ispunjavanje kriterijuma je veoma važno, a poglavlje 23 uslovljava ispunjavanje odredjenih kriterijuma od strane dotične zemlje. Naši hrvatski prijatelji imaju pravo da zahtevaju ispunjavanje tih kriterijuma“, rekao je Mitov na pitanje novinara podržava li Bugarska hrvatsku blokadu otvaranja poglavlja 23 u pristupnim pregovorima Srbije i Evropske unije.

On je dodao da i Bugarska ima „neka pitanja koja treba da budu razjašnjena, a povezana su s pravima bugarske manjine u Srbiji“ i da traži da ta pitanja budu razjašnjena.

„Brža sinhronizacija sa spoljnom politikom EU bi pomogla Srbiji da ubrza proces integracija“, dodao je Mitov.

Hrvatski šef diplomatije Miro Kovač rekao je da je u interesu Hrvatske da sve zemlje Jugoistočne Evrope napreduje prema članstvu u EU.

„Nema zainteresovanijih zemalja od Hrvatske i Bugarske da se to dogodi, jer mi smo susedi… U našem je interesu da Srbija napreduje i da dodje do otvaranja tog famoznog poglavlja 23 koje se zove Pravosudje i temeljna prava“, dodao je Kovač.

On je ocenio da je reč o najvažnijem poglavlju u pregovaračkom procesu.

„Mi ćemo zajedno pomoći Srbiji u ispunjavanju tih kriterijuma, a naravno da kriterijume koji su poznati treba ispuniti“, rekao je Kovač.

Hrvatska nije dala zeleno svetlo za otvaranje poglavlja 23 Pravosudje i temeljna prava u pregovorima EU-a sa Srbijom. Službeni Zagreb traži da Beograd ukine regionalnu pravosudnu nadležnost za ratne zločine, da osigura prava hrvatske manjine u Srbiji i da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.