U trendu

Hrvatska: Kalmeta oslobođen optužbi za izvlačenje novca

ZAGREB – Bivši hrvatski ministar saobraćaja iz redova HDZ Božidar Kalmeta oslobođen je danas optužbi da je sa saradnicima podelio više od 15 miliona kuna i 850.000 evra iz preduzeća za održavanje i izgradnju puteva, ali su krivima proglašena trojica njegovih saoptuženika.
Kalmeta je oslobođen i za deo optužnice prema kojoj je Ministarstvo saobraćaja oštetio za 600 hiljada kuna narudžbom promotivnog filma „Prometna renesansa Hrvatske“, od marketinške agencije Fimi media kojoj se, u drugom postupku, sudi za punjenje HDZ-ova crnog fonda novcem iz državnih institucija i firmi.

Sudsko veće zagrebačkog Županijskog suda je suprotno tvrdnjama iz Uskokove optužnice zaključilo da Kalmeta nije organizovao grupu za izvlačenje novca, prenosi Jutarnji.hr.

Sud je nepravosnažno osudilo nekadašnjeg Kalmetinog državnog sekretara Milivoja Mikulića, koji je bio i u upravi Hrvatskih autocesta (HAC), na tri godine zatvora, dok je bivši direktor HAC i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban osuđen na dve godine.

Nekadašnji član uprave Viadukta Damir Kezele osuđen je na tri i po godine, a sva trojica će morati da vrate nezakonito stečenu imovinsku korist.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.