Hrvatska: Kontejneri iz Srbije za smeštaj najugroženijih

LEKENIK – U Lekenik su danas stigla prva dva od ukupno 25 stambenih kontejnera iz privatne donacije koje su u lekeničkom kampu Štaba civilne zaštite za otklanjanje posledica zemljotresa predali predstavnici Ambasade Republike Srbije u Hrvatskoj.

U društvu predstavnika Srpskog narodnog veća, koje sprovodi akciju „Banija je naša kuća“, donaciju je predao privremeni otpravnik poslova Ambasade Davor Trkulja, prenela je Hina.

„Nakon ovog stresnog događaja, koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, ljudi u Srbiji su reagovali sa velikim saosećanjem i empatijom prema onome što se desilo pa je Vlada Republike Srbije, na predlog predsednika, među prvima donela odluku da donira milion evra Hrvatskoj, kako bi se ljudima pružila prva pomoć“, rekao je Trkulja.

Ubrzo su se, dodao je, uključile i druge institucije Republike Srbije, pokrajinska Vlada, pa je i grad Beograd dao 100.000 evra Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj.

„I Ambasada Republike Srbije se uključila u akciju, od donatora smo osigurali 100.000 evra za nabavku 25 kontejnera, a ovi su prva dva iz te donacije. Imaju sanitarni čvor i instalacije, pa se odmah u njima može živeti. Još smo nabavili šest malo većih, od devet metara, koji imaju još dve prostorije“, pojasnio je Trkulja.

Najveći pojedinačni donator donacije kontejnera je Milan Popović.

S akcijama, kaže Trkulja, nastavljaju, a zahvalio je Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj kao i Srpskom narodnom veću koji su pomogli.

„Pozivam sve ljude dobre volje da učine sve što je u njihovoj moći da pomognu stradalom narodu“, pozvao je Davor Trkulja.

Zastupnica SDŠ-a u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov rekla je da se pomoć u prvim danima katastrofalnog zemljotresa koju je uputila Republika Srbija ne zaboravlja.

Ona je izrazila zahvalnost za uplaćena sredstva.

Ujedno je podsetila i da je SNV pokrenulo humanitarnu akciju „Banija je naša kuća“, u koju su se uključili mnogi donatori.

Brojni su pojedinci i organizacije, istakla je, pomagali kako su mogli, novcem, hranom, higijenskim i drugim potrepštinama.

Predstavnicima Ambasade na donaciji je zahvalio i državni sekretar u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Zdenko Lucić, napomenuvši da će ovi kontejneri najugroženijima pružiti siguran i topao smještaj.

Prva dva kontejnera će već u petak ujutro krenuti krajnjim korisnicima prema dogovorenom spisku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.