U trendu

Hrvatska nevladina organizacija pozdravila srpsku optužnicu za Oluju

Hrvatska nevladina organizacija Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću pozdravila je danas najavu srpskog tužilaštva o podizanju optužnice protiv pilota hrvatske vojske zbog zločina u akciji Oluja.

„Pošto je izostalo pravovremeno postupanje pravosudja Republike Hrvatske, pozdravljamo najavu podizanja optužnica iz Srbije jer smatramo da se svaki ratni zločin mora procesuirati“, navodi se u saopštenju Documente.

Nevladina organizacija je pozvala nadležne institucije da što pre dogovore u kojoj zemlji će se nastaviti postupak i založila se, ako optužnica bude potvrdjena, za sudjenje u prisutnosti optuženika u Hrvatskoj.

„Ne protivimo se univerzalnoj nadležnosti sudova, ni u Srbiji ni u bilo kojoj drugoj zemlji, jer je njena svrha onemogućavanje nekažnjivosti i obavezivanje zemalja na postupanje prema počiniteljima svih krivičnih dela protiv vrednosti zaštićenih međunarodnim pravom“, ističe Documenta.

Povodom srpske optužnice protiv pilota hrvatske vojske za bombardovanje izbegličke kolone na teritoriji BiH u avgustu 1995, hrvatska nevadina organizacija podseća da je još 2012. upozoravala da je zločin počinjen i nije istražen.

U saopštenju se ocenjuje da je najava srpskog tužilaštva „direktna posledica nevoljnosti hrvatskih vlasti i pravosuđa da se temeljito istraže sve okolnosti ovih događaja i da se eventualna krivična odgovornost za njih nedvosmileno utvrdi“.

Dodaje se da posle uspešnog pristupanja Hrvatske Evropskoj uniji i pravosudnih reformi koje su uključivale jačanje institucija u istraživanju ratnih zločina, njihovom procesiranju i razvijanju mehanizama obeštećivanja žrtava, ovaj slučaj predstavlja „jedan od jasnih primera kraha ovih nastojanja“.

Documenta je naglasila da su Republika Hrvatska odnosno njeno pravosuđe propustili da utvrde ko je i pod kojim okolnostima odgovaran za smrt sopstvenih gradjana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar