U trendu

Hrvatska policija optužena za brutalnost prema migrantima

SARAJEVO – Danski humanitarni radnici stacionirani na Balkanu kažu da desetine migranata tvrde da su se hrvatski policajci ponašali brutalno prema njima kada su pokušali da uđu u tu zemlju Evropske unije, pre nego što su po kratkom postupku proterani nazad u Bosnu i Hercegovinu.

Nikola Baj, šef danskog Saveta za izbeglice (DRC) u BiH, rekao je za AP danas da je 149 migranata različitih nacionalnosti, sa kojima je razgovaralo njegovo osoblje tokom proteklih 10 dana, navelo da su bili izloženi krajnje nasilnom tretmanu od strane hrvatske policije.

Migranti su naveli da su ih brutalno i dugo premlaćivali, terali da se skinu i prisiljavali da leže kao cepanice naslagani jedni na druge, rekao je Baj i dodao da u dva slučaja imaju izveštaje o teškom seksualnom zlostavljanju.

Opisujući svedočenja kao zastrašujuća, generalna sekretarka DRC Šarlot Slente, pozvala je u pisanom saopštenju na hitnu akciju da se zaustavi sistematska upotreba nasilja.

„Ovakav tretman ljudi bez obzira na njihov migracioni status, ne može i ne bi trebalo da prihvati nijedna evropska zemlja, niti bilo koja institucija EU“, dodala je Slente.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava godinama optužuju hrvatsku policiju za brutalnost prema migrantima, što Hrvatska neprestano negira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.