Hrvatska policija zlostavlja tražioce azila

Hrvatska policija tera tražioce azila nazad u Srbiju, a u nekim slučajevima primenjuje i silu i ne daje im priliku da zatraže zaštitu, saopštila je danas nevladina organizacija Human Rights Watch (HRW), koja takav zaključak zasniva na razgovoru sa deset izbeglica iz Avganistana, prenela je Hina.

U saopštenju se navodi da su Avganistanci, među kojima je bilo dvoje dece bez pratnje, ispričali da ih je hrvatska policija u novembru prošle godine vratila u Srbiju, nakon što su uhvaćeni na teritoriji Hrvatske.

Oni su, kako se navodi, rekli da im je uskraćeno pravo da zatraže azil iako su to nameravali da učine.

Od njih 10, kako dalje navodi HRW, devet je reklo da su ih pripadnici policije udarali, a svi su potvrdili da su im oduzete lične stvari, novac i mobilni telefoni.

„Izveštaj o šokantnom i okrutnom postupanju Hrvatske prema tražiocima azila na njenoj granici nisu dostojna jedne države EU-a“, izjavila je Lidija Gal izvestiteljka HRW-a za Balkan i istočnu Evropu.

„Vlasti u Zagrebu moraju da obezbede da svi obavljaju svoju dužnost da zaštite tražioce azila a ne da ih silom teraju natrag u Srbiju“, istakla je.

U četiri slučaja opisi koje su dali tražioci azila o oznakama onih koji su ih vratili nazad u Srbiju, odgovaraju onima koje nosi hrvatska policija, tvrdi HRW.

U tri druga slučaja, tražitelji azila su rekli da su se ti muškarci predstavili kao hrvatska policija i da su nosili odgovarajuće uniforme.

U jednom je slučaju tražilac azila opisao uniformu kao „vrlo tamnu, poput crne“, a u drugom je opisao policijska vozila. Jedan od tražilaca nije mogao da da detaljan opis odore ili oznaka.

HRW navodi da bi hrvatske vlasti trebalo da istraže navode da su policijski službenici zlostavljali tražioce azila i pozvati počinitelje na odgovornost.

HRW je takođe saopštio da je pisao hrvatskom ministarstvu unutarnjih poslova 20. decembra zatraživši objašnjenje, ali da ga dosad nije dobio.

„Evropska komisija bi trebalo da izvršiti pritisak na Zagreb da ispunjava svoje obveze u skladu sa zakonom EU-a i zakonom o izbeglicama, da istraži navodna zlostavljanja i omogući traženje azila i pravično postupanje za one na nezinoj teritoriji i njenim granicama“, rekla je Gal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.