U trendu

Hrvatski novinari zbog govora mržnje pozvali da se na internetu onemoguće komentari

Novinarska udruženja Hrvatske pozvala su medije da u petak, 23. oktobra, na dva sata onemoguće objavljivanje komentara ispod svojih tekstova na internetu, što bi bio početak zajedničke borbe protiv govora mržnje.

„Cilj akcije je upozoriti na uslove u kojima novinari već godinama rade i na govor mržnje kojem su izloženi“, upozorili su danas u saopštenju Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske uz ocenu da su „stvari izmakle kontroli“.

„Govor mržnje koji se dosad uglavnom zadržavao u sferi društvenih mreža, prelio se u stvarni svet. Problem govora mržnje, ali i odnosa prema medijima i novinarima, velik je i neće se rešiti preko noći“, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ističe se da novinarstvo nije posao u kojem se dele komplimenti i da se svakom pričom može nekome zameriti.

„To je realnost našeg posla, na to smo navikli i oko toga ne pravimo problem. Problem je mržnja i pretnje koje se sve jasnije i ružnije, a posebno u poslednje vrijeme, prelijevaju na ulicu i moramo se zabrinuti, pa i za sigurnost naših koleginica i kolega na terenu“, naglašavaju udruženja.
U saopštenju piše da deo uzroka leži i u postupcima pojedinih novinara, uredjivačkim politikama i izostanku solidarnosti i kolegijalnosti medju novinarima.

„Zajedno možemo menjati stvari“, smatraju udruženja i predlažu medijima da u petak od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova na portalima i društvenim mrežama, uz objašnjenje da je do te zabrane došlo da bi se upozorilo na govor mržnje.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.