Hrvatsko ministarstvo o izveštaju Stejt Departmenta o verskim slobodoma

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske saopštilo je danas da je primilo na znanje izveštaj američkog Stejt departmenta o verskim slobodama u Hrvatskoj za prošlu godinu, u kom se upozorava na veličanje NDH i umanjivanje ustaških zločina. i istaklo da vlada zaštitu svih prava stavlja na najviši nivo.

Reagujući na izveštaj o verskim slobodama za 2016. iz ministarstva naglašavaju da „aktuelna vlada stavlja na najviši nivo zaštitu svih prava, kako manjinskih, tako i nacionalnih, verskih i svih drugih“.

Dodaje se kako u dijalogu s predstavnicima svih manjina vlada promoviše medjusobno uvažavanje, saradnju, solidarnost, konstruktivni dijalog i odgovorno suočavanje sa svim društvenim problemima.

„U tom pogledu ćemo nastaviti i razmenu mišljenja vezano za pitanja navedena u izvješću za 2016.“ s američkom vladom, zaključuje se u sopštenju, a prenosi novinska agencija Hina.

Stejt Department je u utorak objavio redovni godišnji izveštaj o verskim slobodama u svetu za 2016., uključujući i Hrvatsku.

Kao dogadjaje koji oslikavaju stanje verskih sloboda, Vašington je istakao komemoraciju u logoru smrti Jasenovcu koju su bojkotovali jevrejski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu HDZ-a i Mosta da umanjuje ustaške zločine.

Američka administracija piše i o maršu 5.000 ljudi na Saveta za elektronske medije koje je suspendovalo program televizije Z-1 zbog talk-showa u kojem je voditelj pozvao gledaoce da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi „četnički vikari“ mogli izaći i „zaklati“ nevine prolaznike.

Spominje se i fudbalska utakmica izmedju Hrvatske i Izraela kada su navijači izvikivali ustaški pozdrav „Za dom spremni“, kao i sporni dokumentarni film Jakova Sedlara „Jasenovac-Istina“.

Stejt Department spominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njenu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinitelja protiv kojih je sudjenje u toku.

Vašington upozorava i da vlada nije rešila nijedan veći zahtev SPC-a za povratkom imovine, uključujući u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao niti zahteve za vraćanje jevrejske imovine oduzete tokom Drugog svetskog rata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.