U trendu

HTV o Tei koja je za tri godine srpski zamenila hrvatskim

ZAGREB – Hrvatski Javni servis HTV je u centralnom Dnevniku emitovao prilog o devojčici Tei Lončar (17), koja je, kako je predstavljeno, uspela da za tri godine srpski jezik zameni hrvatskim.

“Naučiti jezik u samo tri godine tako dobro da možete ići na takmičenja, uspeh je i za vrsne jezikoslovce. A postigla je to sedamnaestogodišnja Tea Lončar iz Karina koja je maternji srpski zamenila maternjim hrvatskim, nakon što se porodica vratila iz Srbije“, rečeno je u prilogu.

Tea je predstavljena kao najbolja učenica srednje škole u Obrovcu, a novinar Edi Škovrlj je rekao da “HTV-ova ekipa dugo nije strepela na snimanju kao pred sedamnaestogodišnjakinjom…“.

“Pred Teom smo dobro pazili šta i kako govorimo, jer analizirala je svaku našu reč”, rekao je novinar.

Hrvatski portal Index je prilog HTV-a nazvao bizarnim i, kako se navodi, „još jednim terorisanjem građana Hrvatske jezičkim purizmom koji je uvela vlast Franje Tuđmana i zbog kojeg Hrvati stalno žive u strahu da ne bi nešto pogrešno rekli, naročito da ne bi upotrebili neki ‘srbizam’”.

Tea Lončar je iz Kruševca i pre tri godine njena porodica vratila se u Hrvatsku od kada ona učestvuje na županijskim takmičenjima iz hrvatskog jezika.

“To je fascinantno kako je ona uspela da savlada hrvatski jezik. Sad ide i na takmičenje“, rekla je u prilogu HTV-a Teina razredna Ivana Šegarić.

Index piše da je u svakom slčucaju fascinantno što je HTV objavio ovakav prilog, a zabavno je, kažu, to što se u prilogu koji se bavi temom jezika pokazuje neznanje o razlici između jezika i dijalekta pa se tako „kruševački dijalekt predstavlja kao srpski jezik“.

„Tei Lončar naravno želimo uspeh na takmičenjima iz hrvatskog jezika, naveo je portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.