U trendu

HVIDRA: Da li je Pupovac počnio krivično delo

ZAGREB – Uprkos smirujućim tonovima iz vlade, hrvatske desničarske stranke i udruženja nastavljaju sa zahtevima i pretnjama aktuelnoj vlasti nakon odbijanja lidera SDS S, Milorada Pupovca, da se javno izvini zbog poređenja današnje Hrvatske sa ustaškom NDH.
Glavni odbor HVIDRA, Zajednice udruženja ratnih vojnih invalida, ponovo je danas osudio Pupovčeve izjave i pozvao ministra pravosuđa da se javno izjasni o tome da li je lider SDS S time počinio krivično delo i da li je prekršio hrvatske zakone.

GO HVIDRE je istovremeno ocenio da SDS S nije poželjna stranka u Hrvatskoj i nije relevantan predstavnik svih Srba.
Predsednik Glavnog odbora te zajednice, Josip Periša rekao je da su oni “šokirani činjenicom da pre tri dana (Pupovac) nije našao za shodno da obrazloži, a kamoli da se eventualno izvini…”.

Perišić je nakon sednice Glavnog odbora rekao da niko od članova HVIDE nije Pupovčevo obraćanje shvatio kao izvinjenje.
Pozvao je i ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da se javno izjasni da li je Pupovac u svojim izjavama napravio bilo kakvo krivično delo I da li je prekršio hrvatske zakone.

Ukoiko se utvrdi da je Pupovac svojim izjavama počinio krivčno delo tražiće, kaže, od predsednice Kolinde Grabar-Kitarović da mu se oduzme visoko odlikovanje koje je dobio 2001. godine.

On je primetio da Pupovca boli “ušato U” i boli ga “za dom spremni”, a ne bole ga, kaže, rane članova porodica nestalih hrvatskih branitelja i onih koji ni ne znaju gde se nalaze njihovi posmrtni ostatci.

Periša kaže da HVIDRA želi da smiri strasti, ali nisu, navodi, srećni ako ta (srpska) nacionalna manjina ne poštuje hrvatske zakone i zaboravlja šta su počinili pre 30 godina.

“Mišljenja smo da SDS S nije poželjna stranka u RH i nisu relevantni predstavnici svih Srba u RH”, rekao je Periša, prenela je HINA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.