U trendu

I albanska DS podržava protest koji je sazvao Meta

TIRANA – Ujedinjena albanska opozicija predvođena Demokratskom partijom podržaće protest koji, 2. marta na trgu “Narodnih heroja” u Tirani, organizuje albanski predsednik Ilir Meta, prenosi portal a1on.mk.

Lider demokrata Ljuljzim Baša kaže da je Metin poziv za učešće na protestu razumeo ne kao poziv partijama, već svim građanima.

“Poziv predsednika nije za političke partije, za desnicu ili levicu, već za albanske građane kako bi odbranili temelje demokratije, a to je Ustav. Kao građani koji želimo da država preduzme korake ka konsolidaciji demokratije, mi moramo da odgovorimo na svakom pozivu za zaštitu Ustava i demokratskog funkcionisanja nezavisnih institucija. Zato podržavamo protest predsednika za Ustav”, napisao je Baša.

On je rekao da se Albanija nalazi u dubokoj ustavnoj i ekonomskoj krizi.

“Albanija se nalazi u dubokoj ustavnoj krizu, pored ekonomske krize, koju svakodnevno preživljavaju svi Albanci. Kao građani, ne možemo da zatvorimo oči kada je vladavina zakona je talac, kada se uništavaju institucije, a demokratija je u opasnosti. Ne možemo da prihvatimo da se Albanija vrati 30 godine unazad”, dodao je Baša.

On je zahtevao što je moguće pre okončanje izborne reforme i sprovođenje prevremenih izbora.

“Za izlaz iz krize u kojoj se nalazi država, za vraćanje albanske vlade, vraćanje albanskih opština, ekonomije, garantovanje pravde, nezaivne politike postoji jedno rešenje – okončanje izborne reforme i hitno održavanje slobodnih i fer izbora. Demokratska partija i ujedinjena opozicija rade svakodnevno na tome i uz podršku građana promena će postati realnost”, poručio je Baša.

Prethodno, podrška protest je dala i liderka Socijalističkog pokreta za integraciju Monika Kruemadi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.