I Amerikanci osumnjičeni za državni udar u Crnoj Gori

Protiv četvorice državaljana SAD, dvojice Iračana, jednog Izraelca i jednog državljanina Velike Britanije Viši sud u Podgorici raspisao je poternicu za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u oktobru 2016, saznaje Blic.

List podseća da su u tom postupku ranije ove godine prvostepeno osuđeni državljani Srbije koje su u cilju svrgavanja režima Mila Đukanovića navodno organizovali penzionisani komandant srpske Žandarmerije Bratislav Dikić i dvojica pripadnika ruskih obaveštajnih službi.

Blic je imao uvid u dopis crnogorskog ministra pravde ambasadi Kipra, kojm se ponovo traži izručenje državljanina Izraela Jorama Friga zbog učestvovanja u državnom udaru. Uz tu dokumetaciju našao se i dokument podgoričkog Višeg suda u kojem se pritvor određuje i Amerikancima Ladislau Karbaljosi, Džonu Dđozefu di Paolu, Skotu Rivasu i Horheu Mijaru, ali i Britancu poreklom s Kipra Meteosu Konstantinouu i dvojici Iračana Roni Košaba Juhananu al Baleti i njegovo bratu Reniju.

Uz dokument Više suda navodi se da je istraga proširena na osnovu svedočenja obaveštajca CIA Brajana Skota koj je tokom leta 2016. svedočio pred podgoričkim sudom u predmetu „državni udar“.

Skot je tada rekao da je dobio ponudu da obavi evakuaciju određenih osoba iz Podgorice, što je, kako je rekao, odbio, a da je tim povodom stupio u kontakt sa Džozefom Asadom, ranije optuženim za navodno učestvovanje u navodnom terorističkom planu, koji je takođe bivši pripadnik CIA.

Prema naredbi Višeg suda Asad je tada preko svoje kompanije „Peregrini“ koja se bavi obaveštajnim i bezbednsonim poslovma angažovao četvoricu Amerikanaca.

U dokumentu se navodi da su oni preduzimali određene mere kontrazaštite i obezbeđenja pojedinih lica protiv kojih se vodi postupak pred Višim sudom u Podgorici zbog pokušaja terorizma.

U naredbi Višeg suda se konstatuje da su crnogorske službe evidentirale dolazak grupe u državu, a to potvrđuje i izveštaj FBI.

Iz dokumentacije koju je pribavilo Specijalno državno tužilaštvo proizlazi da je Asad u okviru svoje navodno humanitarne akcije prebacio s teritorije Iraka u Slovačku dvojicu Iračana, a nakon toga tu dvojicu angažovao za kriminalne aktivnosti na teritoriji Crne Gore.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.