I EU brine zbog dijaloga Beograda i Prištine

Ruski ambasador u EU Vladimir Čižov rekao je da je i Evropsku uniju, a ne samo Rusiju, počela da brine situacija u vezi s dijalogom Beograda i Prištine i da je ta situacija posledica pristrasnog pristupa EU.

Čižov je za briselski portal EurActiv.com rekao da je EU intervenisala kada je u severnom delu Kosovske Mitrovice izgradjen zid kod mosta na Ibru, a „Priština pobesnela“ i tražila da se on ukloni.

„EU je intervenisala i oni su uticali na Srbe da pristanu da unište amfiteatar a da zauzvrat kosovski Albanci povuku svoje specijalne snage sa južnog kraja mosta. Ali šta je sa obavezom Prištine da formira Zajednicu srpskih opština? To više ne pominju ne samo kosovski Albanci već ni EU“, rekao je Čižov.

On je ocenio da u Crnoj Gori vlada „antiruska histerija“ koju podržavaju SAD i neke članice EU.

„Tvrdnje o takozvanom pokušaju državnog udara nikada nisu potkrepljene a još manje navodna ruska veza“, rekao je ruski ambasador.

Upitan za imena dva ruska državljanina koji su obuhvaćeni istragom crnogorskog specijalnog tužioca o navodnom državnom udarom, Čižov je odgovorio pitanjem „ko su oni“ i „da li ih je iko video“.

„To nije ozbiljno. Da, mi smo protiv pristupanja Crne Gore NATO-u. Smatramo da je to štetno po napore za jačanje bezbednosti u Evropi. To je pokušaj da se odgovori na bezbednosne izazove u 21. veku sredstvima iz polovine 20. veka“, rekao je on.

Čižov je rekao da se Rusija ne protivi pristupanju Crne Gore EU.

„Želite u Evropu? Eto još jedne glavobolje za EU“, rekao je on.

Čižov je kritikovao podršku Evropske komisije formiranju vlade u Makedoniji koju bi predvodila Socijaldemokratska savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva uz podršku albanskih stranaka, navodno u zamenu za prihvatanje takozvane Albanske platforme.

On je rekao da, kada čita saopštenja visokih zvaničnika EU, poput predsednika Evropskog saveta Donalda Tuska, u kojima pominje mešanje spolja u unutrašnje stvari Makedonije, to shvata kao Tuskov „izraz samokritike“.

„Kada se komesar (za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes) Han obraća makedonskom predsedniku govoreći mu da ne treba da se meša u ustavni proces u svojoj zemlji, ja se pitam nije li predsednik šef države i garant ustava?“, rekao je Čižov.

Čižov je rekao da je Ohridski sporazum iz 2001. kojim su okončani sukobi makedonskih snaga i takozvane Oslobodilačke nacionalne armije makedonskih Albanaca, izdejstvovao njegov „stari dobri drug Havijer Solana“.

Ruski ambasador je dodao da je Solanu upozorio na moguće opasnosti tog sporazuma kojim su uredjena prava makedonskih Albanaca.

„Ustvari, pitao sam ga da li bi sledio taj primer i na Baltiku, ali nisam dobio neki odgovor“, rekao je on.

Čižov je rekao da su albanske stranke „pozvane u Tiranu, u kancelariju albanskog premijera“, i „potpisale ono o čemu se sada govori kao o Albanskoj platformi, a što će proširiti prava albanske manjine do nivoa koji se u drugim zemljama može porediti s federalnom strukturom“.

„Lider opozicije Zoran Zaev je prihvatio ovu platformu, koja je suprotna makedonskom ustavu. EU je zanemarila sve to, rekavši da ova koalicija ima 67 od 120 poslaničkih mesta, tako da on treba da bude premijer i da proces treba ide u tom pravcu“, rekao je ruski diplomata.

Dodao je da makedonski predsednik Djordje Ivanov to nije mogao da prihvati i ocenio da EU treba da igra pozitivniju ulogu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.