U trendu

I Hrvatska i Srbija se odmiču od antifašizma

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je danas da se i Hrvatska i Srbija odmiču od evropske antifašističke tradicije i vraćaju u prošlost.

„Kao što mi ovde zapažamo jednu retropolitiku i vraćanje prošlosti, slično se dogadja i u Srbiji. Oni su rehabilitovali Dražu Mihajlovića, spominje se rehabilitacija još nekih zločinaca iz Drugoga svetskog rata, trendovi su, nažalost, slični. Obe se zemlje time odmiču od evropske antifašističke tradicije“, rekao je Josipović za televiziju N1.

Josipović je rekao da ne bi bilo dobro da nakon izbora u Srbiji radikali (Srpska radikalna stranka) udju u parlament. „Šešeljeve su izjave potpuno neprimerene i neukusne. Neko ko je u politici ne bi se smeo na taj način izražavati“, ocenio je bivši hrvatski predsednik.

Govoreći o Hrvatskoj Josipović je rekao da je „vidljiv radikalni zaokret u desno“ i da „i visoki zvaničnici podilaze jednom ‘revivalu’ ustaštva“ što „mnogi ne gledaju s odobravanjem, ni iz inostranstva ni u Hrvatskoj“.

Na pitanje kako komentariše odnose sa Srbijom, posebno kad je u pitanju blokada pregovora Srbije s Evropskom  unijom, Josipović je rekao da sadašnja hrvatska vlast razgradjuje sve što se radilo s puno opreza i uloženog truda.

„Poruka nije dobra, priča o blokadi nije dobra“, rekao je Josipović.

Prema njegovim rečima, saradnja sa Haškim sudom kao prvi od hrvatskih uslova jeste neizostavna za zemlje koje su pod njegovom jurisdikcijom, ali tu procenu o saradnji daje sam Hag.

„Vidimo to i u slučaju Hrvatske. Onog trenutka kad je glavni tužilac Serž Bramerc (Serge Brammertz) rekao da mi saradjujemo, otpale su sve druge priče. Nijedna država ne bi trebalo sama da se  upušta u tu procenu“, naveo je.

Kada je reč o univerzalnoj jurisdikciji, kao drugom hrvatskom uslovu, Josipović je rekao da je i Hrvatska ima, samo drugačije formulisanu.

„Situaciju u kojoj se države drže nadležnima za neka najteža krivična dela počinjena izvan zemlje postoje i imamo ih i mi, kad bi Srbija prepisala naš zakon, ne bi ništa izgubila, otklonila bi političke dileme. Imamo argumentaciju koja nije dobro prihvaćena“, rekao je.

Što se tiće trećeg uslova, po mišljenju Josipovića „hrvatska vlada je potpuno u pravu kad kaže da Srbija ne udovoljava onome što je potpisala u pogledu hrvatske nacionalne manjine u Srbiji“.

On je, medjutim, dodao da to ne treba da bude uslov za otvaranje poglavlja, nego za zatvaranje.

„Ja sam uveren da će Srbija to uraditi, ali ni mi nismo najbolji kad je u pitanju poštovanje prava srpske nacionalne manjine“, rekao je bivši hrvatski predsednik za N1.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.