U trendu

I hrvatski policajci i carinici prete štajkom

ZAGREB – Nakon višenedeljnog štrajka prosvetara, Hrvatskoj preti i štrajk policajaca i carinika, ukoliko ne bude postignut dogovor o povećanju koeficijenata složenosti posla.

To je, kako je javila Hina, najavio sinoć predsednik Opšteg sindikata MUP-a, Tomislav Teri, koj je rekao da, ako dogovor izostane, carinici i policajci spremaju štrajk koji će prouzrokovati veliki haos

„Mi pre svega želimo da uspostavimo komunikaciju s predstavnicima vlade i za sve policijske službenike tražimo poećanje koeficijenta za 1.0“, rekao je Teri u RTL Direktu.

Policijski službenik koji radi na terenu u migrantskoj krizi, kaže sindikalac Teri, ima platu od 4.200 do 4.800 kuna što zavisi od rada praznikom i vikendom.

Prema njegovim rečima, policajci u stavljeni na marginu sa najmanjim platama sa kojima se teško preživljava od meseca do meseca.

On kaže da policajci imaju najmanje koeficijente od svih državnih službenika.

Frustrirani su, kaže i ljuti, kada vide da su profesori sa svojim sindikatom koji je odradio dobar posao uspeli dobiti traženo.

„Naši sindikati nisu uspeli da dogovore i stvarno smo frustrirani što se tiče dogovora oko podizanja koeficijenta“, ističe sindikalac.

Štrajk, kaže, mogu organizirati za 24 sata. „Doslovce će biti haos. Zamislite samo da su vam kolone na granici 10-tak kilometara“, navodi Teri.

U tom vremenskom razdoblju povećaće se, kaže, i broj krivičnih dela i prekršaja na putevima.

„Ukoliko se ne postigne dogovor između vlade i sindikata može nastati veliki haos“, poručio je Teri, prenela je Hina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.