U trendu

I Slovačka ratifikovala protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u

Slovački parlament potvrdio je danas Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u što je četvrta ratifikacija tog dokumenta od početka juna.

Pre Slovačke, Pristupni protokol je ratifikovan u parlamentima Islanda, Slovenije i Madjarske.

Ima najava da bi proces ratifikacije mogao da se završi do kraja ove godine, nakon čega Crna Gora stiče pravo da i formalno postane punopravna članica Severnoatlantskog saveza.

Dok su parlamenti Islanda, Slovenije i Madjarske pristupni protokol ratifikovali bez ijednog ili sa svega dva-tri glasa protiv, dotle se 17 poslanika Parlamenta Slovačke izjasnilo protiv pristupanja Crne Gore NATO-u, a osam je bilo uzdržano.

Predsednik Skupštine Crne Gore, Darko Pajović zahvalio je svom slovačkom kolegi Andreju Danku ybog ratifikacije Protokola,a ujedno je čestitao Slovačkoj preuzimanje predsedavanja Evropskom unijom od 1. jula.

Šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak je u slovačkom parlamentu, prilikom ratifikacije pristupnog protokola, ocenio da je Crna Gora @stabilna zemlja, u političkom i ekonomskom smislu“, i da će „u regionu ostati upamćena po tome što je uspevala i kad joj bilo najteže“.

Pristupni protokol sa Crnom Gorom treba da ratifikuju parlamenti još 24 članice NATO-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.