U trendu

'Idejom o služenju vojnog roka popularizovati vojsku'

Premijer Hrvatsker Andrej Plenković izjavio je danas da se idejom o ponovnom služenju vojnog roka želi popularizovati vojska kod mladih i dodao da ta inicijativa nema veze s istom najavom iz Srbije.

„Hrvatski narod voli hrvatsku vojsku. To vidimo gde god dodje do susreta ljudi s oružanim snagama. Ministar želi ovakvom idejom da popularizuje oružane snage mladim ljudima koji se ne sećaju Domovinskog rata“, rekao je Plenković novinarima pošto je obišao kasarnu „Pukovnik Marko Živković“ na zagrebačkom Plesu.

Plenković je rekao da će se o ponovnom služenju vojnog roka raspravljati u idućim nedeljama i mesecima, prenela je agencija Hina.

Upitan da li je slučajno što o uvodjenju vojnog roka istovremeno razmišljaju i Hrvatska i Srbija, Plenković je odgovorio da je reč o inicijativi koja ima isključivo hrvatsku dimenziju.

Ministar odbrane Damir Krstičević rekao je da je reč o osnovnom vojnom osposobljavanju, a ne vojnom roku.

„Na državi i društvu je odluka o modelu, ali želimo da osposobljavanje u trajanju od tri do četiri sedmice bude atraktivno i moderno za mladog čoveka i osposobi ga za reagovanjeu pojedinim situacijama“, dodao  je ministar.

Služenje vojnog roka u Hrvatskoj je ukinuto 2008. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.