U trendu

Incko: Rekao sam Šmitu da ne dolazi bez bonskih ovlašcenja

SARAJEVO – Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas, posle dvodnevne onlajn sedmice Upravnog odbora Saveta za impementaciju mira (PIC) da je svom nasedniku Kristijanu Šmitu poručio da u BiH ne dolazi bez „bonskh ovlašćenja“.

Tzv. bonska ovlašćenja daju pravo visokom predstvniku da nameće ključne zakone i da razrešava dužnosti najviše najviše funkcionere u BiH ukoliko krše Aneks 10 Dejtonsog sporazuma i rade suprotno svojim ovlašćenjima.

Incko za vreme svog mandata nije koristio bonska ovlašćenja iako su od njega Bošnjaci tražili da nametne zakon kojim bi se zabranilo negiranje genocida.

Upitan zašto se plaše Šmitovog dolaska, Incko je za sarajevsku N1 tv rekao da može da se plaši Milorad Dodik jer je svestan da krši Dejtonski sporazum.

Ostali srpski političari, prema njegovim rečima, nemaju zbog čega da se plaše, i ne treba da se plaše.

“Dodik je rekao da će za deset godina biti ujedinjenje RS i Srbije, to samo produžava boravak visokog predstavnika ovde”, dodao je Incko.

Na dvodnevnojs sednici se, kazao je, govorilo o „negiranju genocida, o vladavini prava“.

Juče su se, kaže, sastali sa gradonačelnicima Banjaluke, Sarajeva i Mostara.

Kazao je da je Rusija protiv zajedničkog kominikea.

“Rusija je protiv kominikea, Rusija je protiv izbora novog predstavnika i nisu podržali niti gospodina Šmita, niti naš kominike. Rusi su bili protiv toga, ali mi smo gospodina Šmita već izabrali ranije. To sve se dešavalo 27. maja, danas nismo o tome pričali, osim da je ruski ambasador ponovio stanovište Rusije koji su za zatvaranje Ureda visokog predstavnika”, rekao je Incko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.