Incko zagovara ponovnu primenu bonskih ovlašćenja u BiH

Visoki predstavnik medjunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je večeras da je medjunarodna zajednica u Bosni i Hercegovini napravila grešku, jer je „uzde prerano predala domaćim političarima“.

On je u emisiji „Pressing“ regionalne N1 televizije rekao da je desetak godina nakon što je u BiH okončan rat, medjunarodna zajednica bila „robusno zastupljena“ i da se uradilo mnogo dobrih stvari u toj zemlji.

„Jedna od najjačih valuta na Balkanu i Evropi je marka. Iz tri ministarstva je napravljeno devet ministarstva i onda je medjunarodna zajednica predala uzde domaćim političarima. Ja mislim malo prebrzo. Morala je ta predaja biti s malo više monitoringa“, ocenio je Incko.

Visoki predstavnik u BiH je naveo da se nada ulasku u “treću fazu“, jer se, kako je naglasio, oseća novo raspoloženje nekih evropskih zemalja i SAD u odnosu na BiH.

„Ja se nadam da stranci ponovo preuzimaju uzde. Kapija se otvara s dolaskom predsednika (SAD Džoa) Bajdena. On zna ovu regiju, pamti se i njegov govor u Senatu kada BiH nije smela da se brani“, istakao je Incko.

Dodao je da „oseća novo raspoloženje i spremnost nekih evropskih zemalja, Holandije, Francuske i pogotovo Nemačke, da zajedno se s Amerikom otvori novo poglavlje“.

„Ja to nazivam treća faza, prva je medjunarodna snaga, druga domaća odgovornost, a ovo je treća. Treba koristiti elemente prve faze. Treba neke stvari opet koristiti koje smo koristili tada u korist gradjana, neko vreme i onda se polako povući, ali ne preko noći. Ja sam za korišćenje bonskih ovlaštenja, ali ne svaki dan“, naglasio je Incko.

Podsetio je da je vlastima Republike Srpske dao rok od šest meseci, do kraja maja, da skinu ploču s imenom Radovana Karadžića, osudjenog za ratne zločine, sa prostorija zgrade Studentskog centra u Palama.

„Mislim da bi EU i SAD mogle napraviti zajednički plan nove misije, i da onda zajedno krenu i da taj pristup opet bude robustan“, istakao je Incko.

Još je kazao da je „u šoku“ posle prognoza da će BiH do 2070. ostati bez polovine sadašnjeg broja stanovnika, ukoliko se nastavi postojeći trend odlaska.

„Nažalost, ja sam u šoku i BiH je u tom smislu, mislim, prva zemlja u svetu. To se zaista mora zaustaviti. Iseljavanje se može zaustaviti ako su ovde bolji uslovi života“, zaključio visoki predstavnok medjunarodne zajednice u BiH Valentin Incko.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.