U trendu

Index: Praljak vrhunski IZREŽIRAO smrt – želeo je da ga pamte kao MUČENIKA a ne zločinca

Najuticajniji hrvatski internet portal Index.hr objavio je analizu dešavanja od danas iz Haga, u kojem je po izricanju presude za ratne zločine samoubistvo izvršio Slobodan Praljak.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac! S prezirom odbacujem vašu presudu!”, uzviknuo je Praljak, jedan od optuženika za ratne zločine, pre nego je pred svima u haškoj sudnici popio nepoznati otrov, od kojeg je potom preminuo u bolnici. Bio je to očito unapred smišljen i proračunat čin osuđenog ratnog zločinca, koji je izabrao slobodnu smrt kako bi u svojem plemenu ostao zapamćen kao mučenik za „našu stvar“. Da mu je to u dobroj mjeri uspelo, pokazuju i prve reakcije hrvatske političke klase, kao i u većini hrvatskih i hercegovačkih medija, u kojima se piše o „časnom generalu“, „heroju“ i „antologijskom činu“, dok se u komentarima članaka masovno oplakuje Praljkova samoizabrana smrt, te besni zbog svetske zavere protiv Hrvatske i, naravno, domaćih veleizdajnika“, piše Indeks.

„Stasiti je Praljak sebe oduvek smatrao figurom većom od života, a to je dokazao i svojim poslednjim riječima – u kojima je o sebi govorio u trećem licu – i odlukom da teatralno u sudnici i uživo u televizijskom prenosu popije dozu otrova iz, kako se čini, male ampule. Iskolačio je oči, nagnuo glavu unazad i energično si strusio otrov u širom otvorena usta, kao diplomirani reditelj koji je iza sebe imao i uspešnih predstava i filmova, očito svestan i sposoban da inscenira dramatičan trenutak“, stoji između ostalog na ovom hrvatskom sajtu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.