U trendu

Index:Plenkoviću draža mrtva Banija

ZAGREB – Informacije procurele sa sednice Predsedništva vladajućeg HDZ o tome da su se hrvatski mediji udružili sa radikalnom levicom i radikalnom desnicom da bi naštetili aktuelnoj vladi unele su dodatne tenzije u odnosima premijera s medijima, kojima je nedavno oštro zamerio da prenose utiske, ali ne i činjenice o tome šta je vlada uradila za ugroženo područje centralne Hrvatske.

Hrvatski portal Index piše da je Banija drugi put u 30 godina teško ranjena, da je rat nekako preživela, iako su, navodi se, njeni stanovnici, i Srbi i Hrvati, dali sve od sebe da jedni druge što efikasnije pobiju, a posle rata vladajući HDZ je učinio još više da na njoj, kažu, bude neprivlačno, neugodno, neljudski živeti.

Podseća se da brojna sela duboko u 21. veku nisu imala ni struju, a stanovnici zaboravljeni od svih, osim nekoliko humanitaraca, pa kad je udarila serija potresa, policija i druge državne službe nisu ni znale živi li neko u tim zabitima i isplati li se uopšte gubiti vreme proveravajući jesu li ti uglavnom starci preživeli ili su pokopani pod ruševinama svojih kuća.

I opet je, piše portal, sve prepušteno humanitarcima, volonterima, koji su pohitali u pomoć Baniji, Banijkama i Banijcima, probijajući se do sela do kojih nema ni puteva.

„HDZ-u i Plenkoviću draža je, naime, mrtva Banija od ove koja pokazuje da je država nesposobna i da bez njihovog uticaja sve puno bolje funkcioniše“, piše Index i ukazuje da je takva Banija premijeru zapravo nepodnošljiva, jer njene srušene kuće, pri čijoj je gradnji ukraden i poslednji gram čelika, pokazuju svu nakaznost politike od Franje Tuđmana, preko Ive Sanadera, do njega samog.

„Svaki pali krov, urušeni zid, zjapeća rupa na putu zapravo pokazuje iskeženo lopovsko lice HDZ-a“, piše Index.

To, ukazuju, Plenković ne može ni na koji način da demantuje niti može to da proglasi „pogrešnim utiskom“ ljudi koji su podmetnuli leđa da Baniju, usprkos svemu, održe u životu.

„Ruševine, jad, siromaštvo i beznađe se ne daju ni prikriti ni dedramatizovati… na mogućnost nove pljačke i svaku kritiku proglašavaju urotom, demontažom države, maltene veleizdajom“, piše portal.

Plenković, kažu, na jučerašnjoj sednici stranačkog predsedništva nije poput svog slavnog prethodnika (Tuđmana) spominjao crne, žute i zelene vragove, ali je Vladimiru Šeksu probudio prijatna sećanja, koji je mudro zaključio da se upiranjem prsta u srušene kuće i kriminalnu obnovu pokušava kriminalizovati Tuđman.

„U paranoičnom besnilu najdalje je, ipak, otišla Dubravka Šuica koja je dokaze za urotu i pokušaj destabilizacije vlade našla u upotrebi naziva Banija umesto Banovina u medijima“, piše portal.

Ukazuje da je „histerično traženje neprijatelja i izdajnika među kritičarima i novinarima HDZ doveo gotovo do savršenstva devedesetih godina…“.

„Nesposobnost, pljačku, licemerje, izrugivanje s ono malo pameti što je ostalo u Hrvatskoj i dalje pokušavaju da prikriju udarajući u nacionalistički sentiment pa i s takvom besmislicom kao što je proglašavanje naziva Banija kodom po kojem se prepoznaju neprijatelji“, navodi portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.