U trendu

Integrisano upravljanje granicama promovisano na prelazu Tabanovci

Savet za regionalnu saradnju (RCC), Transportna zajednica i CEFTA u dogovoru sa carinskim upravama Srbije i Severne Makedonije danas su na graničnom prelazu Tabanovci promovisali integrisano upravljanje granicama u celom regionu.

Na Tabanovcima se primenjuje princip „One stop shop“ („Sve na jednom šalteru“) za integrisano upravljanje granicom za prelaz putničkih vozila i kamiona.

Integrisani prelaz omogućava da se prilikom izlaska iz Srbije kontrola, kako pasoška, tako i robna vrši u Severnoj Makedoniji, i obrnuto, u Srbiji, kada se u nju ulazi iz Severne Makedonije.

Cilj je dalja promocija uspostavljanja ovakvih zajedničkih graničnih prelaza u celom regionu, navodi se u saopštenju RCC.

Novinarima su danas se obratili generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu, direktor Carinske uprave Severne Makedonije Djoko Tanasoski, direktor Uprave carina Srbije Miloš Tomić, direktor Sekreterijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek i direktor CEFTA Sekreterijata Emir Djikić.

Predsednici Vlada Srbije i Severne Makedonije Ana Brnabić i Zoran Zaev u avgustu su otvorili zajednički, integrisani Granični prelaz Preševo-Tabanovce, te je kontrola putnika i tereta počela u novim uslovima, objedinjenim snagama službi dveju država.

Putnička i teretna vozila sada granicu izmedju dve zemlje prelaze brže, jer se zbog neophodne procedure zaustavljaju samo jednom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.