U trendu

Istraživanje: Čija je domovina Bosna i Hercegovina?

Sa konstatacijom da je Bosna i Hercegovina njihova domovina složilo se samo 13,3 odsto Srba ispitanih tokom majskog istraživanja banjalučke agencije „Prime Communications“ na temu „Čija je domovina BiH?“.

Kao svoju domovinu, BiH u potpunosti percipira 89,3 odsto Bošnjaka, 28,7 procenata Hrvata, dok se sa konstatacijom uglavnom slaže 49,7 odsto Hrvata, 26,4 procenta Srba i 5,5 odsto Bošnjaka.

Prema rezultatima istraživanja, da je BiH njihova domovina u potpunosti se složilo više od polovine, tačnije 56,5 ispitanika, a da se uglavnom slaže izjasnilo se njih 18,7 posto, što ukupno čini 75,2 procenta ispitanih građama koji u potpunosti, ili uglavnom tu državu doživljavaju kao svoju domovinu.

Kada je reč o stavovima unutar svakog konstitutivnog naroda, najveći je procenat onih koji se uopšte ne slažu s tvrdnjom „BiH je moja domovina“ kod pripadnika srpskog naroda – 33,9 posto, dok se njih 22,5 posto uglavnom ne slaže sa navedenom tvrdnjom.

U istraživanju su učestvovali građani stariji od 18 godina, a ukupno je tehnikom usmenog intervjua ispitano 1.250 osoba, prenosi agencija Fena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.