U trendu

Istraživanje u Crnoj Gori: Crnogorke piju više od Crnogoraca, nema slavlja bez flaše

Istraživanja u Crnoj Gori su pokazala da alkohol najviše piju osobe starosti od 15 do 34 godine, a stručnjaci upozoravaju i na činjenicu da je u crnogorskoj kulturi duboko ukorenjena i podsticana konzumacija alkohola.

Specijalista socijalne medicine u Centru za promociju zdravlja Instituta za Javno zdravlje (IJZCG ) dr Lijljana Golubović navela je za RTCG istraživanje IJZCG iz prošle godine, urađeno među populacijom od 15 do 64 godine, koje pokazalo da je više od 60 odsto stanovnika nekada u životu pilo alkohol.

Navela je i da je medu populacijom od 15 do 34 godine, žene konzumiraju alkohol nešto više od muškaraca, a najviše alkohol konzumiraju mladi.

„Najveća konzumacija alkohola je medu osobama od 15 do 34 godine”, kazala je Golubovic gostujuci u Jutranjem programu RTCG.

Ona je navela da globalna istraživanja pokazuju da zemlje sa visokim BDP-om imaju veći procenat konzumacije alkohola.

Program menadžerka CAZAS-a Sanja Šišović kazala je da u Crnoj Gori imamo okruženje koje podržava konzumiranje alkohola.

“Mi kao društvo imamo podržavajuće okolnosti za konzumiranje alkohola”, kazala je Šiševic.

U našoj kulturi je, navodi Šišević, duboko ukorijenjena konzumacija alkohola.

„Na svako veselje mi idemo sa bocom, što je jasan znak da slavlje ne može da prode bez alkohola, što nije nešto što mi treba da promovišemo“, upozorava Šišević.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Radoslav Radovic

    Za pravu Crnogorku( ne ovu danasnju) alkohol je bio misaona imenica.To je bila najveca bruka da zensko pije.Kafa i caj su nesto drugo,ali alkohol su pile samo rospietine i lake zenske.Danas je to ova Milova ergela koja bi da bude u trendu sa Amerikankama.Narokaju se pa onda grle i ljube koga prvog zgrabe, a onda poslije kad se malo otrijezne idu da ga ucjenjuju da im plati koju stohiljadarku da ga javo ne prozovu za silovanje.Samo neznam da bi tamo u Gori Crnoj nasle bas takvoga koji bi im iskasiro toliku sumu, ali trtend je trend.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike