U trendu

Iz Bećirovićevog kabineta demantovali ambasadora Vranješa i tvrde da on ne poštuje Dejton i …

Iz Kabineta bošnjačkog člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića saopšteno je da nisu tačne informacije da je Bećirović insistirao da ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ bude isključen iz protokola njegove zvanične posete Zagrebu zbog ambasadorove nacionalnosti.
Iz Bećirovićevog kabineta naveli su da ambasador Vranješ ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.
Šef kabineta bošnjačkog člana Predsedništva Alija Kožljak opovrgao je Vranješove izjave da je Bećirović „srbofob“, dodavši da je „bavljenje etničkim, ‘krvnim zrncima’ imanentno podrivačima države BiH i nije primereno profesionalnom delovanju“.“Umesto što iznosi netačne i proizvoljne informacije, bilo bi umesnije da se suzdrži od neovlaštenog, neodgovornog i nediplomatskog postupanja i neosnovanih izjava, koje je davao proteklih sedmica u vezi s državnom imovinom“, naveo je Kožljak u saopštenju.
Prema njegovim rečima, „skandalozna je izjava ambasadora da je BiH ‘sastavljena državna zajednica’ koja nema državnu imovinu“.
„Ovakve skandalozne izjave govore da ambasador Vranješ ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine. Posebno zabrinjava da je ambasador degradirao i ustavnu poziciju Ustavnog suda BiH, što samo govori da on očigledno ne poznaje ustavno-pravni sistem naše države“, naglasio je Kožljak.
Na kraju je naveo da poseta člana Predsedništva BiH Denisa Bećirovića Zagrebu ima radni karakter i da je u delegaciji predstavnik Ambasade BiH u Hrvatskoj.
Ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ ranije danas je izjavio da je neviđen presedan u diplomatskoj praksi BiH da član Predsedništva insistira da opunomoćeni ambasador bude isključen iz protokola njegove posete, jer mu ne odgovara njegova nacionalnost.
„Očigledno da se kabinet bošnjačkog člana Predsedništva bavi brojanjem krvnih zrnaca po diplomatsko-konzularnoj mreži BiH, što govori o njihovom stepenu srbofobije i šovinizma“, naveo je Vranješ.
Reagovala je i predsedavajuća i srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović, osudivši takav Bećirovićev potez.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.