Iz BiH ove godine proterano 530 migranata

SARAJEVO – Iz BiH je u ovoj godini proterano 530 migranata, prenosi portal Klix.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH navode da sprovode pojačane aktivnosti na deportovanju migranata u njihove matične zemlje ili u one iz kojih su došli u BiH u skladu sa sporazumom o readmisiji.

Navodi se i da je u imigracioni centar na području BiH smešteno 430 migranata koji su ostvarili ukupno 16.428 korisničkih dana. Osim toga, iz Službe za poslove sa strancima su dodali da provode potrebne mere i aktivnosti nad migrantima koji su počinili krivična dela.

To podrazumijeva donošenje rešenja o proterivanju i stavljanju pod nadzor u imigracioni centar ili jedan od prihvatnih centara.

„Kao uslov za izvršenje rešenja o proterivanju i deportaciji migranta u matičnu zemlju je utvrđivanje njegovog stvarnog identiteta. U 99 posto slučajeva migranti nemaju isprave na osnovu kojih bi se utvrdio njihov identitet te prilikom registracije daju lažne podatke (ime, prezime, datum rođenja, državljanstvo) što dodatno otežava celokupan postupak“, navode iz Službe napominjući da se bez utvrđenog identiteta, migranti, stranci ne mogu udaljiti iz BiH.

U proteklom periodu, Služba za poslove sa strancima je uputila preko 1.100 zahteva za utvrđivanje identiteta stranaca ambasadama zemalja porekla, te još 3.000 urgencija zbog neodgovorenih zahteva za proverom identiteta.

„Od početka 2020. godine registrovali smo 15.239 migranta i izdali 1.071 rešenje o proterivanju. Imigracioni centar ima 100 mesta te je u proteklom periodu ozbiljno devastiran zbog čega su mu kapaciteti dodatno smanjeni. Shodno tome, evidentno je da se u njega ne mogu smestiti sve osobe kojima je izdato rešenje o proterivanju“, navode iz Službe.

Oni objšnjavaju da se u imigracioni centar smeštaju oni koji mogu predstavljati pretnju po sigurnost BiH, počinioci težih krivičnih dela kao i osobe za koje su se stekli uslovi za udaljenje iz BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.