Izbori mogući zbog pobunjenika u Sirizi

Grčki premijer Aleksis Cipras upozorio je danas pobunjenike u svojoj partiji Sirizi, nezadovoljne novim paketom pomoći, da će morati da raspiše prevremene izbore ako se i dalje budu protivili reformama koje zahtevaju kreditori.

Cipras je rekao da ne želi da ide na izbore koji bi doneli novu političku neizvesnost i potencijalno dodatno ugrozili ekonomiju.

„Ako ne budem imao parlamentarnu većinu biću primoran da idem na izbore“, rekao je Cipras u intervjuu za Sirizin radio Sto kokino.

Cipras je rekao da želi da u septembru, pošto se prethodno u celosti utanači treći paket pomoći, bude održan partijski kongres na kojem bi se odlučila budućnost Sirize.

Predstavnici kreditora iz Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda u Atini vode pregovore o uslovima novog paketa pomoći u vrednosti od oko 85 milijardi evra za sledeće tri godine, pošto je grčki parlament usvojio dva seta teških reformskih mera.

Dosad usvojene reforme u parlamentu podržale su i opozicione partije, ali je deo poslanika Sirize, koja je u januaru došla na vlast na obećanju da će ukinuti mere štednje, glasao protiv novih mera što je dovelo u pitanje opstanak vlade.

Cipras dosad nije preduzimao nikakve mere protiv poslanika Sirize koji nisu podržali reforme, ali je danas kritikovao njihovo stanovište i rekao da treba da se povuku ako se ne slažu s odlukama vlade.

„Nadrealno je reći ‘glasam protiv vladinih predloga ali podržavam vladu'“, rekao je grčki premijer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.