U trendu

Izdavanje elektronskih karata za javni prevoz paralisalo Atinu

Ministarstvo transporta Grčke se danas izvinilo gradjanima zbog ogromnih redova za podnošenje zahteva za zamenu papirnih karata za povlašćenu vožnju gradskim prevozom u Atini, novim, plastičnim, elektronskim.

Jutros od zore na ulicama su počeli redovi dugački stotinama metara, spuštaju se niz stepeništa stanica atinskog metroa i vijugaju kroz prostrane holove, do šaltera gde se to obavlja.

Gužve zbog podnošenja zahteva za izdavanja karata je bilo i poslednjih nekoliko dana, ali ne tolike, piše atinski list „Proto tema“.

Potrebno je prikupiti, pa na šalterima na stanicama metroa podneti niz dokumenata kojima se iznova dokazuje pravo na povlašćenu vožnju svim sredstvima gradskog javnog prevoza. To pravo u nekoj meri praktično ima većina žitelja četvoromilionske Atine – jedni kao zaposleni, drugi kao nezaposleni, treći kao penzioneri, majke, djaci, studenti, invalidi…

Prosečno čekanje je nekoliko sati jer administrativna procedura za podnošenje zahteva za izdavanje elektronske karte prosečno traje 15 do 20 minuta za svakog podnosioca.

Ministar transporta Hristos Spircis se danas izvinio gradjanima, ali je ipak rekao da su redovi „uobičajena pojava“ jer Grci administrativne obaveze odlažu do poslednjeg časa.

U sredu, 1. novembra, prestaju da važe dosadašnje papirne karte za povlašćenu vožnju gradskim autobusima, trolejbusima, tramvajem i metroom, ali procedura ministarstva za zamenu karata je počela prekasno, te je važenje starih karata već produženo do 10. novembra, dok će nove karte gradjanima tek stići poštom, ali se još ne zna kada.

Puna cena osnovne pojedinačne karte koja traje 90 minuta od overe u automatu vozila, za jednu ili više vožnji u tom roku bilo kojim sredstvom javnog prevoza, košta 1,40 evra, dok za prevoz po povlašćenoj ceni, za neograničen broj vožnji, postoje tri nove, „elektronske“ vrste karata.

Prva je celodnevna koja košta 4,5 evra, druga je trajna karta. Obe mogu da se „produžavaju“ uplatama na prodajnim mestima, u automatima na stanicama i pomoću elektronskog bankarstva, pri čemu popust raste zavisno od iznosa uplate. Tako doplata dnevne karte odjednom za narednih pet dana ukupno košta sedam evra, a za 11 dana košta samo sedam evra, u oba slučaja za neograničen broj vožnji.

Najveća gužva je nastala za podnošenje zahteva za izdavanje treće i četvrte vrste koje su najmasovnije, „trajne personalizovane“ karte za prevoz po dodatno umanjenoj, simboličnoj ceni i za potpuno besplatan prevoz, na šta pravo imaju stotine hiljada stanovnika Atine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.