U trendu

Izetbegović Stranci lobiraju za novi dogovor

SARAJEVO – Predsednik SDA BiH, Bakir Izetbegović, izjavio je da „neki veoma uticajni predstavnici međunarodne zajednice“ ovih dana intenzivno rade na tome da bude nastavljen razgovor potpisnika sporazuma, čiji rok sprovođenja ističe danas.

Pomenuti sporazum potpisali su 5. avgusta lideri SNSD, HDZ BiH i SDA o formiranju vlasti na državnom niovu

Izetbegović je u intervjuu za Dnevni Avaz rekao da , međutim, ne zna šta planiraju predsednik SNSD Milorad Dodik i ta stranka.

„Bilo je sa njihove strane ultimatuma, blokada, pretnji daljim zaoštravanjem krize, čak i vraćanjem nadležnosti“, rekao je Izetbegović.

Smatra da nije nemoguće da SNSD isproba i deo najavljenog plana, koji, kako kaže, „doživljava kao pretnje“.

Izetbegović kaže da očekuje da se zemlje garanti Dejtonskog sporazuma „konačno razbude i osmisle reakciju na eventualni napad na mirovni sporazum i stabilnost BiH i regiona“.

Poručio je da će ukoliko Dodik „nastavi sa opstrukcijama“, SDA nastaviti da funkcioniše sa svojim partnerima u Savetu ministara – SDS i PDP i da će to tako biti dok, kako kaže, ne dođe do „sazrevanja u SNSD“.

Jednomesečni rok za formiranje Saveta ministara, koji su dogovorili lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA, ističe danas, ali, zbog neslaganja u vezi sa Nacionalnim godišnjim programom (ANP), članovi Predsedništva BiH nisu u tom roku uspeli da se saglase o imenovanju Zorana Tegeltije kao kandidata za predsedavajućeg Saveta ministara iz reda Dodikovo SNSD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.