U trendu

Izetbegović Vigemarku: Nedopustiv odnos Brisela prema BiH

SARAJEVO – Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se sa šefom Delegacije EU u BiH Larsa Gunara Vigemarka povodom početka izgradnje Pelješkog mosta u Hrvatskoj i tom prilikom poručio sagovorniku da je Evropska komisija pokazala nedopustiv odnos prema BiH po tom pitanju.

Sarajevski portal klix.ba prenosi da je Izetbegović juče podsetio Vigemarka da je zvanični stav BiH o gradnji Pelješkog mosta sadržan u zaključku Predsedništva BiH iz 2007. godine i u pismu tadašnjeg predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića, koje je Hrvatskoj zvanično upućeno 2009. godine.

U saopštenju iz Predsedništva BiH navedeno je da je tim zaključkom i pismom BiH od Hrvatske zatražila da zaustavi gradnju Pelješkog mosta, dok se ne reši otvoreno pitanje vezano za identifikaciju morske granične crte i pristupa BiH otvorenom moru, što je pravo koje joj pripada po Konvenciji UN o pravu mora.

Izetbegović je rekao Vigermarku da su i u Evropskoj komisiji bili upoznati sa zvaničnim stavom BiH, kao i da je i u Studiji predizvodljivosti iz 2014, koju je finansirala EU, konstatovano da bi izgradnja Pelješkog mosta mogla dovesti do međunarodnog pravnog spora.

Naveo je da je, uprkos tome, doneta odluka o sufinansiranju izgradnje Pelješkog mosta iz EU fondova, na osnovu nevalidne dokumentacije koju je dostavila Hrvatska i ničim utemeljene tvrdnje da se BiH ne protivi gradnji mosta.

„Pri tome, Evropska komisija od BiH nije službenim putem zatražila izjašnjavanje pre donošenja odluke o sufinansiranju projekta, pokazujući tako nedopustiv odnos prema BiH. Ni posle dodatnih upozorenja BiH, koja su uslijedila nakon donošenja odluke o sufinansiranju, Evropska komisija se nikada nije zvanično izjasnila prema BiH“, kazao je Izetbegović.

Navodi se da je on od Vigemarka zatražio zvaničan odgovor Evropske komisije, ističući da se novcem građana EU finansira i omogućava projekt koji krši međunarodno pravo i kojim se ugrožavaju prava BiH, buduće članice EU.

U Hrvatskoj je juče počela gradnja mosta Pelješac sa pristupnim saobraćajnicama koja bi trebalo da bude završena do 2022. godine.

U Stonu su predstavnici „Hrvatskih cesta“ predstavništvu „Čajna roud end bridž korporejšen“ (CRBC) predali svu potrebnu dokumentaciju, otvarili dnevnik radova i potpisali zapisnik o uvođenju kineskog konzorcijuma u posao.

Evropska unija projekat sufinansira sa 357 miliona evra, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova.

Ukupna vrednost projekta premašuje 526 miliona evra, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.