U trendu

Jakovina: U društvu bez ideja, fašistički simboli su očekivani

SPLIT – Splitska Slobodna Dalmacija objavila je pismo čitaoca, koji je u autobusu splitskog Aerodroma uslikao “veliki ustaški grb“ sa, kako se navodi, prvim belim poljem na tapaciranoj podlozi.

Hrvatski istoričar Tvrtko Jakovina poručuje da je to normalno za društva bez ideje o budućnosti.

Čitalac, naime, navodi da je krenuo prvim jutarnjim letom za Zagreb, te da je reč o autobusu koji nije u privatnmm vlasništvu, što ga je, kako kaže, tim više iznerviralo da neko “stavlja grbove iz vremena ustaške NDH”.

“Taj autobus je, koliko je meni poznato, vlasništvo Aerodroma Split, a koja je pak u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave, dakle svih nas građana”, napisao je ovaj čitalac.

U opširnom pismu, koje objavljuje ovaj splitski dnevnik, čital kaže da ako neko želi ovakve stvari može da ih “veša sebi u spavaću sobu”, ali da „takvom znakovlju nema mesta u javnim, državnim autobusima“.

“Mi imamo naš grb s krunom, prvim crvenim poljem i nemam ništa protiv da se celi autobus izlijepi našim, službenim hrvatskim grbom”, naveo je Splićanin.

List navodi da je fotografija, koju je snimio čitalac, prosleđena s pitanjima suvlasnicima aerodroma, Aerodromu, Vladi RH, Ministarstvima…

Istoričar Tvrtko Jakovina je za Slobodnu Dalmaciju ovim povodom poručio da oni koji postavljaju takva znakovlja žele da poruče da su simpatizeri jedne propale države.

“Ustaški simboli, pokliči i znakovlje je svuda oko nas već decenijama. Kazni nikada nije bilo, a kako odmiče vreme i kako postaje jasno da su sudovi saaradnici takve prakse, lokalne i državne institucije, Hrvatska televizija i nauka često promotori ili branitelji, a oni na samom vrhu države, koji bi trebalo da šite hrvatsko pripadništvo pobedničkom bloku država, često ne čuju ili ne razumeju šta sve to znači, posve mi je logično da imate ustašiju gde god se okrenete”, naveo je.

Nema zemlje u Evropi gde su takve prakse ovoliko lake, nekažnjive, neproblematične, odnosno promovisane, tolerirane i smatrane dobrim hrvatštvom.

“Ustašizacija društva nije samo borba protiv ‘partizana’, već je i propuštanje fašizacije društva, a to je pravi strah koji iza svega stoji, ono što bi državni mehanizmi morali prepoznavati”.

Ukazuje da je u društvima bez jasne ideje kuda i kako dalje i šta očekivati u budućnosti, normalno susretati se s fašističkim simbolima, svuda.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike