U trendu

Jankdroković: U Jasenovcu počinjen strašan zločin

Predsednik Sabora Hrvatske Gordan Jandroković danas je u Jasenovcu izrazio poštovanje prema žrtvama tamošnjeg ustaškog koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata.

„Ovde je počinjen strašan zločin i treba podsećati mlade generacije da postoje ljudi koji su spremni činiti ovakve grozne stvari. Mi koji vodimo zemlju i javno delujemo moramo upozoravati da sloboda i demokratija treba da imaju svoje čuvare“, rekao je Jandroković pošto je delegacija Sabora položila venac u Spomen području Jasenovac povodom 76. godišnjice proboja poslednjih zatvorenika jasenovačkog logora.

Na pitanje o inicijativi predstavnika jevrejske zajednice u Hrvatskoj da se potpuno zabrani korišćenje ustaških simbola, Jandroković je odgovorio da ustašku simboliku treba zakonski sankcinisati, ali i da treba znati razliku izmedju ustaških simbola iz Drugog svetskog rata i simbola paravojne jedinice „Hrvatske odbrambene snage“ (HOS), koja u svom amblemu ima ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

„Moramo jasno razdvojiti šta je znakovlje ustaškog režima, šta je nasledje Domovinskog rata i isto tako odnos prema simbolima komunističkog režima moramo pravno urediti“, rekao je Jandroković.

On je izrazio uverenje da se u argumentovanoj raspravi može doći do rešenja koje će sve zadovoljiti.

U Jasenovcu danas nije bilo zajedničke državne komemoracije za žrtve tamošnjeg ustaškog logora iz Drugog svetskog rata zbog narušenih odnosa predsednika Zorana Milanovića koji dolazi iz Socijaldemokratske partije i premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice, ali i zbog epidemioloških razloga.

Delegacija Vlade položila je venac u devet časova, a sat kasnije to je učinila i delegacija Sabora Hrvatske koju je predvodio predsednik Sabora Gordan Jandroković.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović, u čijoj su delegaciji bili bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, bivša premijera Jadranka Kosor, kao i predstavnici Udruženja veterana Domovinskog rata i antifašista,položio je venac u 11 časova.

Budući da nije bilo zajedničke državne delegacije, predstavnici naroda žrtava ustaškog logora, Srba, Jevreja i Roma, i antifašista odvojeno su položili venac u 12 časova.

U njihovoj delegaciji bili su predsednik Srpskog narodnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus, predstavnik Roma Veljko Kajtazi i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

Zbog korona krize, drugu godinu za redom nije bilo prigodnog komemorativnog programa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.