U trendu

Janša pisao fon der Lajen:Apsurdne optužbe na račun vlade

LJUBLJANA – Slovenački premijer Janez Janša pozvao je Evropsku komisiju da u njegovu zemlju pošalje radnu grupu, kako bi se uverila o pravom stanju stvari u Sloveniji na polju demokratije i vladavine prava, nezavisnosti sudstva, slobode i medijskog pluralizma i koja će se uveriti da su optužbe protiv njegove vlade „apsurdne“.

On je u pismu predsednici EK Ursuli fon der Lajen napisao da će grupa na taj način imati uvid u stanje demokratije, vladavine prava i pluralizma medija, ističući da Slovenija ima problema sa onim delovima demokratije koji su povezani sa nezavršenom tranzicijom u Sloveniji, prenosi portal 24UR.

„Kao što je poznato, pred EU je dosta izazova. Uprkos pandemiji, Slovenija se odgovorno priprema za preuzimanje predsedavanja Savetu EU. Ipak, ne želimo da usred tog napornog rada na naš račun idu apsurdne tvrdnje koje može da ospori svako ko bi dan ili dva, uz korektno prevođenje, pratio medijska i politička događanja u Sloveniji“, napisao je Janša.

Janša se odlučio na pismo nakon što je postupke njegove vlade kritikovalo nekoliko međunarodnih organizacija, ali i nakon što se verbalno sukobio s novinarkom portala Politiko koja je pisala o položaju novinara u Sloveniji.

U pismu Janša navodi da se slična situacija dogodila i pre 2008. godine, kada je Slovenija prvi put predsedavala Savetu EU i kada je 571 slovenčkih novinara i urednika pisalo EU navodeći da predsedavanje Slovenije predstavlja opasnost za Uniju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.