U trendu

Joanikije: Naši pravnici izmenili zakon, Crkva nadlgedala

PODGORICA – Episkop budimljansko nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko-primorske Joanikije izjavio je da su pravnici SPC radili na izmeni Zakona o slobodi veroispovesti, a da je taj postupak crkva nadgledala.

On je u intervjuu za radio Svetigora rekao da su oni to uradili na najbolji mogući način, kao i da su bolje prilike i raspoloženje, SPC bi zahtevala da sezakon u potpunosti odbaci, prenosi portal CdM.

„Međutim, takve su prilike i ima mnogo tih nekih muka sa kojima se sreće nova Vlada, i svi mi zajedno u državi, sa ovom pandemijom, i sa siromaštvom, i sa nezaposlenošću, i u jednoj ovako teškoj situaciji, mi smo pribegli, kao što smo često i govorili, da se zakon mora temeljito izmeniti“, rekao je Joanikije.

Prema njegovim riječima ove izmjene su u mnogo čemu dale drugi pravac, a najvažnijeje, kaže, da nema diskriminacije, da niko nije favorizovan, već su sve vere ravnopravne.

„Svim verama su obezbeđena imovinska prava, svim verama je zagarantovano da imaju pravni subjektivitet, da se ničiji kontinuitet ne ugrožava, da nikoga ne dovodimo u položaj, od tradicionalnih vera u Crnoj Gori, da sad ide i da se prijavljuje kao novoosnovana verska zajednica. Ako ove izmene budu prihvaćene, mi ćemo da uđemo, kao i ostale zajednice, u pravni sistem Crne Gore“, istakao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.