U trendu

Joksimović na samitu SEECP: Srbija za nastavak saradnje, svi treba da budu odgovorniji u izjavama

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) ponovila da je Srbija opredeljena za nastavak saradnje u regionu, ali i pozvala sve da pokažu veću odgovornost u izjavama.

„Ponovila sam da je pozicija Srbije jasna i vezana za nastavak dobre, konstruktivne saradnje u regionu, ali da to ne zavisi samo od nas. Pozvali smo sve da pokažu veću odgovornost u izjavama i porukama u vezi s raznim otvorenim pitanjima“, rekla je Joksimović u izjavi za srpske medije u Brdu kod Kranja u Sloveniji posle samita SEECP.

Navela je da je na današnjem sastanku premijera članica SEECP ponovila „čvrstu i jasnu poruku“ da Srbija učestvuje u regionalnim inicijativama sa „potpuno utemeljenim očekivanjima da se poštuju svi aranžmani u vezi regionalnog predstavljanja“, pre svega po pitanju učešća Prištine.

„Rekla sam da su naša očekivanja da postojeći dogovori, pre svega pravno obavezujući Briselski sporazum, moraju da budu implementirani u najskorijem roku, posebno u vezi sa Zajednicom srpskih opština“.

Upitana da li činjenica da je Srbija na samitu bila predstavljena na nižem nivou od predvidjenog govori o nameri Beograda da pošalje odredjenu poruku, Joksimović je rekla da je razlog za to poseta belgijskog premjera Šarla Mišela Srbiji.

„Ne znam zbog čega to tumačite na taj način, danas je u poseti Srbiji belgijski premijer Šarl Mišel, to je unapred dogovorena poseta, a ovaj sastanak je pomeren, trebalo je da bude u junu. Naša premijerka (Ana Brnabić) i ministar spoljnih poslova (Ivica Dačić) nisu mogli da dodju zbog posete Mišela“, kazala je.

(Beta)

Napišite komentar